Erişilebilirlik

'Avrupa Direnmektense Göçmenleri Kabul Etmeli'


Balkan ülkeleri, savaş ya da yoksulluktan kaçan çoğu Suriyeli binlerce Ortadoğulu mültecinin transit geçiş rotası. Uzmanlar, Avrupa Birliği’nin mültecilere yönelik kapsamlı bir strateji geliştirmeyi başaramaması nedeniyle mülteci krizinin şimdilik çözümü olmadığını vurguluyor.

Makedonya-Sırbistan sınırında günlük hayattan bir kesit. Buraya gelen her yaştan onbinlerce mültecinin çoğu ya hasta ya da yaralı. Acil olarak barınak, gıda yardımı ve tıbbi bakıma ihtiyaçları var, ve çoğu Suriyeli.

Refugees International örgütü başkanı Michel Gabaudan’a göre Avrupa, mültecilere uyum ve işbirliği içinde yardım etmeli. Gabaduan şöyle devam etti: ”Avrupa’nın sınırları sığınmacılara açık olmalı. Aralarına mülteci olmayanların da karıştığını biliyorum, bu kişiler mutlaka ayıklanmalı. Ancak unutmayalım ki bu sığınmacıların çoğu Suriye, Ürdün ve Afganistan’dan geliyor. Bu nedenle mülteci statüsü alma hakları var.”

Macaristan’ın Amerika Büyükelçisi Reka Szemerkenyi, esas sorunun insanların acılarını paraya dönüştürmeye çalışan açgözlü insan kaçakçıları olduğu görüşünde. Mültecilere kötü muamele yapmakla suçlanan Macaristan, sınır güvenliğini arttıran ilk AB üyesi oldu. Szemerkenyi’ye göre Macaristan’ın ortak Avrupa sınırını koruma sorumluluğu var. Szemerkenyi, ”Aynı zamanda Lübnan, Ürdün, Türkiye gibi mülteci krizinden en çok etkilenen ve çok fazla sayıda mülteci almak zorunda kalan ülkelere yardım etmemiz, bu ülkelerdeki mülteci kamplarında yaşayanları desteklememiz gerektiğini anlıyoruz,” diye konuştu.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Profesör Daniel Serwer’a göre, mülteci krizini çözmenin en iyi yolu, sığınmacıların Suriye ve Afganistan’dan kaçışını durdurmak. Ancak sorunun kolay bir çözümü yok. Serwer, ”Mülteciler kaçacak yolları biliyor, kendilerini kabul etmeye hazır olan Avrupa ülkelerine gitmenin bir yolunu öyle ya da böyle buluyor. Avrupa’nın genç ve eğitimli insanlara ihtiyacı olması, bu mülteciler için olumlu bir durum. Avrupa, Amerika’nın çok uzun zaman önce yaptığını yapmak zorunda olduğu fikrine alışmalı, göçmenlere direnmek yerine onları kabul etmeli,” dedi.

Birçok Avrupa ülkesi azalan ve yaşlanan nüfusa sahip. Profesör Serwer gibi Avrupa Reform Merkezi’nden Christian Odendahl da göçmenlerin Balkanlar ve Avrupa kaynaklı beyin göçünü geri çevirebileceğini düşünüyor.

Almanya bu yıl bir milyona yakın sığınmacı kabul etmeyi planlıyor. Dünyanın önde gelen yedi sanayileşmiş ülkesi ve Körfez ülkeleri de mültecilere 1 milyar 800 milyon dolarlık yardım taahhüdünde bulundu.

Ancak Balkanlar’dan Avrupa’ya geçmek isteyen Ortadoğulu mülteciler için sınırda yaşam, bu yardım taahhütlerine rağmen son derece zor.

'Avrupa Direnmek Yerine Göçmenleri Kabul Etmeli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG