Erişilebilirlik

Avrupa'daki Gülen Destekçileri: 'Tehdit Alıyoruz'


Türkiye’deki darbe girişiminin üzerinden bir ayı aşkın süre geçti. Darbenin sorumlusu olarak görülen Fethullah Gülen’in destekçileri, AKP hükümeti yanlılarından aldıkları tehditlerin hayatlarını zorlaştırdığını iddia ediyor. Öte yandan Amerika’nın Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı devirmeye yönelik darbe girişiminde parmağı olmadığını iddia ediyor.

Belçika, Hollanda ve Almanya’da yaşayan ve çocukları Gülen cemaatine bağlı okullara giden Türk aileler, şiddet eylemlerine maruz kalma korkusuyla çocuklarının bu okullardan almaya başladı. Gülen destekçisi bazı iş sahipleri ise Türk toplumunun boykotu nedeniyle gelir kaybına uğradıklarını belirtiyor.

Belçika’daki kimi Türkler ise Gülen’e bağlı bazı okulları fiziksel olarak koruma işini kendileri üstlendi. Belçika’daki bazı Gülen yanlılarıysa darbe girişiminden sonra karşı karşıya kaldıkları sorunlar hakkında konuşmaya korkuyor.

Ramazan Güveli, Brüksel’deki kar amacı gütmeyen Kültürlerarası Diyalog Platformu’nun direktörü. Kültürlerarası Diyalog Platformu’nun altı Avrupa ülkesinde ortak olduğu kurumlar bulunuyor. Platform ayrıca Gülen’in Hizmet Hareketi adına Avrupa’daki kurumlarda lobi faaliyetlerinde bulunuyor. Ramazan Güveli, Kültürlerarası Diyalog Platformu, Türk toplumunda fazla bilinmese ve platformun bürosunda güvenlik önlemlerine gerek duyulmasa da internet üzerinden çok sayıda tehdit aldığını söylüyor.

AKP destekçilerinin olduğu yerlerden uzak durmaya çalıştığını söyleyen Güveli, artık camiye de gitmediğini, çünkü camilerin güvenli olmadığını söylüyor. Türkiye’de ailesinden iki kişinin tutuklandığını belirten Güveli, birçok arkadaşınınsa işten çıkarıldığını söylüyor.

Avrupa’daki Türk toplumunun her zaman kutuplaşmış olduğunu kaydeden Ramazan Güveli, Türk nüfusun yoğun olduğu ülkelerde ayrışmanın daha da arttığını ifade ediyor.

Kısa süre önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Ankara’da görüşen Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, başarısız darbe girişimi sonrasını ve Hollanda toplumundaki farklı Türk gruplar arasında artan gerginliği ele aldı.

Hollandalı siyasetçiler, ülkedeki Türkler’i, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edenleri ihbar etmeye çağıran Türk Konsolosluğu’nu kınamıştı. Konsolosluk, Türkiye karşıtı protestocularla nasıl başa çıkılacağı konusunda Hollandalı belediye başkanlarına talimat vermesini de eleştirdi.

15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminden sonra Gülen hareketiyle ilişkisi olduğu iddia edilen onbinlerce kamu çalışanı, asker, yargıç, akademisyen ve gazeteci, ya işten çıkarılmış ya da tutuklanmıştı. Operasyonların medyaya da sıçramasıyla çok sayıda gazete ve televizyon kanalı, kapatıldı.

Hollanda, Belçika, Fransa ve İngiltere’de basılan Gülen bağlantılı Zaman gazetesi de medyaya yönelik operasyonlardan etkilendi. Geçen Mart ayında Türkiye’de el konulan gazeteye kayyum atanmıştı.

Zaman gazetesinin Almanya baskısının genel yayın yönetmeni Dursun Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duygu istismarıyla Almanya’daki Türkler’i etkilemeye çalıştığını söylüyor.

Almanya’daki Türk toplumunda bir kesimin rahatının kaçtığını söyleyen Dursun Çelik, Erdoğan’ın popülist ve pragmatik politikalarının çok iyi işlediğini çünkü Türkler’in Almanya’da yeterince kabul görmediklerini kaydediyor.

Dursun Çelik, Almanya’da Gülen destekçilerinin Türk yetkililere ihbar edilmeleri için internet üzerinden listelerin dağıtıldığını söylüyor. Gülen destekçilerine göre gerginliklerin azalması, birkaç hafta alabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyenlerle Gülen’i destekleyenler arasındaki kutuplaşma 2013 yılında başladı. Gülen yanlılarına göre gerginlik, şu anda hiç olmadığı kadar fazla.

15 Temmuz’dan sonra yaşanan olaylar arasında Brüksel’de Gülen hareketine bağlı bir binanın taşlanması, Fransa’da bir eğitim kurumunun kundaklanması ve Almanya’da Gülen destekçilerine fiziksel saldırılar düzenlenmesi var.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa süre önce, Türk halkının istemesi durumunda idam cezasının geri getirilebileceğini yinelemişti. İdam cezası tartışmasının Türkiye ve Avrupa arasındaki gerginlikleri daha da körüklemesi anlamına geliyor. Avrupa, başarısız darbe girişiminden sonra Gülen sempatizanlarına yönelik operasyonları ve Türkiye’nin idam cezasını geri getirmedeki istekliliğini eleştirmeye devam ediyor. İdam cezasının yeniden uygulanmaya başlaması, Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerini durduracak bir gelişme niteliğinde.

Batı Avrupa’da çoğu Almanya’da olmak üzere 4 milyon 600 bin Türk yaşıyor.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG