Erişilebilirlik

Avrupa’dan YSK’nın İstanbul Kararına Tepki


Kati Piri
Kati Piri

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine karar vermesinin ardından Avrupa’dan tepkiler geldi. Açıklamalarda kararın Türkiye’de seçmenlerin sisteme güvenine zarar verebileceği vurgusu öne çıktı.

YSK’nın kararının ardından Avrupa’dan ilk açıklama Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Kati Piri’den geldi. Piri paylaştığı Twitter mesajında “Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı çıkıyor. AKP YSK’ya İstanbul’daki yerel seçimlerin tekrarlanması için baskı uyguladı. Bu durum Türkiye’de iktidarın seçim yoluyla demokratik olarak el değiştirmesine duyulan güveni sona erdirdi” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da YSK’nın kararının ardından yazılı açıklama yaptı. Jagland, “Özgür ve adil seçimler için gerekli koşulların seçim gününden sonra değil önce doğrulanması gerektiğinin altını çiziyoruz. YSK’nın kararı Türk seçmenlerin seçim otoritelerine duyduğu güvene ciddi zarar verme potansiyeline sahip” ifadelerini kullandı. Jagland, “Türk halkı seçimler konusunda güvenilir ve istikrarlı bir çerçeve dahil olmak üzere demokratik garantiler sağlayan bir seçim sürecini hak etmektedir” dedi.

Avrupa Birliği'nden en üst düzey tepkiyse birliğin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'dan geldi.

İkili yaptıkları yazılı açıklamada, daha önceden sonuçları tescil edilen İstanbul seçimlerinin olağanüstü itirazlar sonucunda yenilenmesine karar verildiğinin altını çizerek, "çok siyasileştirilmiş bir bağlamda" alınan bu geniş kapsamlı kararın kamuoyu önünde irdelenmesi için gecikmeden gerekçeli kararın yayınlanması çağrısında bulundu.

YSK’nın kararına bir tepki de Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Ska Keller’dan geldi. Ska Keller, Twitter’dan bir mesaj paylaşarak “Bir zamanlar Türkiye’de seçimler iktidarın demokratik olarak el değiştirmesiyle sonuçlanırdı. Anlaşılan artık öyle olmuyor” diye yazdı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan uluslararası eleştirilere tepki

Ankara, YSK'nın İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi kararına Avrupa'dan gelen eleştirilere ilişkin, "Herkesin, hukuk çerçevesinde alınan bu karara saygı göstermesi gerekir. Kararla ve YSK ile ilgili bazı yabancı muhataplarca yapılan siyasi saikli eleştirileri kabul etmiyoruz" açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında 31 Mart yerel seçimlerinin, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından gözlemlendiği ve "gözlemci heyetin YSK'nın yetkinliğinden etkilendiğini ifade ettiğine" dikkat çekildi.

Bakanlık açıklamasında, seçim sonuçlarıyla ilgili yasal haklar çerçevesinde itirazlar yürütüldüğü ve "aynı Yüksek Seçim Kurulu'nun" çeşitli il ve ilçelerle ilgili bu itirazları değerlendirip karara bağladığı, kurulun bu itirazlardan bir kısmını reddetp İstanbul içinse seçimlerin tekrarlanması yönünde bir karar aldığı hatırlatıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG