Erişilebilirlik

Avrupa'da Mülteci Krizi


Avrupa'da Mülteci Krizi
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Batı Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteciler Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki ana tren garını doldurdu. Ancak Macar yetkililerin Batı Avrupa’ya tüm tren seferlerini durdurmaları üzerine mültecilerin gitmek istedikleri noktalara erişip erişemeyecekleri belirsiz.

Almanya’nın Pazartesi günü sığınmacı başvurularını kabul edeceğini açıklaması üzerine Budapeşte polisi, yüzlerce mültecinin akın ettiği Keleti tren garını boşalttı. Macar yetkililer önce AB seyahat vizesi olmayan mültecilerin Batı Avrupa’ya geçmesine izin vermeye başladı, ancak ertesi gün tren seferlerini durdurarak mültecilerin garda mahsur kalmasına neden oldu.

Suriyeli mülteci Muhammet, “Hiç kimse bize yardım etmiyor. Hepsi yalancı. İnsan hakları, uluslararası hukuk sözleri dillerinden düşmüyor. Peki bu nasıl insan hakkı, nasıl uluslararası hukuk?”
;
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Brüksel’de biraraya geldiği AB liderleriyle ülkesinin mülteci kriziyle ilgili tavrını savundu: “Biz Macarlar korku içindeyiz. Tüm Avrupa korku içinde, çünkü aralarında başbakanların da bulunduğu Avrupalı liderlerin durumu kontrol altına alamadıklarını görüyorlar.”

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tarihinin en büyük mülteci sorunuyla karşı karşıya kalan 28 üyeli Avrupa Birliği, Ortadoğu, Asya ve Afrika’da savaş ve yoksulluktan kaçan 332 binden fazla göçmenle başa çıkma yolları arıyor. Bu yıl 800 bin göçmen kabul etmesi beklenen Almanya, Avrupalı ortaklarını sorumluluk almaya çağırıyor.

Viktor Orban, “Bu Avrupa’nın değil, Almanya’nın sorunu. Macaristan’da kalmak isteyen mülteci yok. Slovakya, Polonya ya da Estonya’da da kalmak istemiyorlar. Hepsi Almanya’ya gitmek istiyor” şeklinde konuşuyor.

Mülteci krizine güçlü ve somut bir yanıt verilmesi çağrısında bulunan İtalya, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları, konuya ilişkin ortak bir belgeye imza attı. Avrupa Birliği 14 Eylül’de mülteci krizini ele almak üzere acil bir toplantı yapacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG