Erişilebilirlik

Avrupa’da Aylan Seferberliği


Avrupa’da Aylan Seferberliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Avrupa medyasını sallayan ve göçmen dramının sembolü olan minik Aylan’ın Bodrum kıyılarına vuran cesedini gösteren fotoğraf Avrupa hükümetlerini harekete geçirdi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Elysee’de acil toplantı yaptıktan sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşerek AB’nin sığınmacılara “daimi ve zorunlu ağırlanmasını” sağlayacak yeni düzenlemeler yapılmasını önerdi. Avrupa Komisyonu da, acil olarak 120 bin göçmenin ağırlanması için üye ülkelere kapasite bildirmelerini içeren bir yazı gönderdi.

Aylan Kurdi adlı 3 yaşındaki Kobanili çocuğun Bodrum kıyılarına vuran cesedini yansıtan fotoğraf Fransız medyasında yer almayınca, ilk tepki Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud Belkacem’den geldi. Belkacem, dünya basını fotoğrafı manşetten vererek Avrupa hükümetlerini göreve çağırırken, Fransız basınının ‘etik tartışması’ yapmasını eleştirdi. Belkacem, “Elbette bu gerçeği gözler önüne seren fotoğraf yayınlanmalıdır. Bir etik tartışması yapmak göçmenlerin dramı kadar vahimdir” dedi. Ardından Başbakan Manuel Valls, minik Aylan’ı anarak, Avrupa’yı göreve çağıran bir tweet attı. Son açıklama Cumhurbaşkanı François Hollande’dan geldi. Hollande da, öğle saatlerinde Elysee’de ilgili bakanlarla acil toplantı çağrısı yaptı. Toplantı çıkışında açıklama yapan Fransız İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, “Zamana karşı yarışıyoruz. AB bu konuya gerektiği gibi yaklaşmalı. Aksi takdirde Schengen sınırları zayıflıyor” diye konuştu.

Aynı saatlerde açıklama yapan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Artık gün duygularını açıklama değil harekete geçme günüdür” diyerek Avrupa’yı göreve çağırdı.

Merkel ve Hollande’dan ortak inisiyatif

Sabah saatlerinde de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Hollande, Elysee’de İtalya Başbakanı’nı kabulünde yaptığı açıklamada, Almanya ve Fransa olarak Avrupa Komisyonu’na ortak öneri sunduklarını açıkladı. Hollande ve Merkel önerilerinde, Avrupa sığınmacı sisteminin değişmesini, sığınmacıların “sürekli ve zorunlu” olarak ağırlanmasını sağlayacak yeni yasal düzenlemelerin hazırlanmasını istedi. İki lider, yasa dışı yoldan gelenlerin kendi ülkelerine dönmesinin de insani koşullar altında yapılmasını, kabul edilen sığınmacıların ise Avrupa ülkelerinin kapasitelerine oranında adil dağıtımının sağlanmasını önerdi, diğer Avrupa ülkelerine de dayanışma sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.

Merkel ve Hollande’ın “Avrupa’daki sığınmacıların adil dağılımı için ortak öneriler” metni Avrupa Komisyonu’na iletilecek, ardından da 14 Eylül’de toplanacak AB İçişleri Bakanları Konseyi’nde hızla ele alınacak.

AB’den 120 bin göçmen için çağrı

Bu arada şok fotoğrafın yarattığı infial karşısında harekete geçen taraflardan birisi de Avrupa Komisyonu oldu. Komisyon da, göçmenlerin akın ettiği Yunanistan, Macaristan ve İtalya’da durumun çok acil olduğu belirterek, Birlik üyesi ülkelerden acil olarak, bu üç ülkeye gelen 120 bin sığınmacıyı paylaşma planlarını iletmelerini istedi. Komisyon, önümüzdeki hafta “sığınmacıların yeniden organizasyonu” planını da somutlaştırarak üye ülkelere önerecek. Üye ülkeler ne kadar sığınmacı alabileceklerini Komisyon’a bildirecek ve sığınmacılar üzerinde uzlaşılan adil bir dağılımla ağırlanacak. Göçmen almayan ülkeler ise para yardımı yapacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG