Erişilebilirlik

Avrupa Borsalarında Trump Şoku: AB Acil Toplanıyor


ABD Başkanı Donald Trump'ın, Corona virüsünün ABD'de yayılmasını engellemek için Avrupa'dan ABD'ye yapılacak uçuşları 30 gün askıya aldıklarını açıklaması, Avrupa piyasalarına ağır darbe vurdu. Açıklama, petrol fiyatlarında ve Asya-Avrupa borsalarında adeta şok etkisi yarattı. Asya-Pasifik borsaları hızla inişe geçerken, Avrupa borsaları da ortalama yüzde 5 düşüşle açılış yaptı.

Asya ve Avrupa piyasaları güne, Dünya Sağlık Örgütü'nün "pandemi" açıklaması, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Başkan Trump'ın Avrupa uçuşlarını bir ay süreyle askıya aldığı açıklamasıyla başladı. İlk açılışı yapan Tokyo Borsası yüzde 4'lük bir düşüşle güne başlarken, Sidney borsası, 2008 yılındaki mali krizden bu yana tek seansta en büyük düşüşe imza attı. Sidney borsası günü yüzde 7’inin üzerinde bir düşüşle kapadı.

Güne yüzde 5,11 düşüşle başlayan Paris borsasında (CAC 40), düşüş bir saat içinde yüzde 7'leri buldu. CAC 40, yüzde 5,11 düşüşle 4374,67 puana geriledi. Yıl başından bu yana Fransız borası yüzde 26,82 düşüş kaydetti. Turizmle bağlantılı sektörlerden Air France-KLM, Accor ve Safran Airbus'a ait hisseler belirgin bir düşüş yaşadı.

Londra Borsası ilk işlemlerde yüzde 5 puan kaybetti. Alman Frankfurt borsası ise yüzde 5,32 puan düşüşle 10.000 puanın altına düştü.

Belçika Borsası Bel20, açılıştan kısa süre sonra yüzde 5 düşüş yaşadı.

Madrid Borsası yaklaşık yüzde 5 düşüşle açılış yaptı. Bu sabah, İspanyol Ibex 35 endeksi, 5,2 puan düşüşle 7046 puana geriledi. Ibex 35, bir ayda yüzde 20 düşüş kaydetti.

AB'den Trump'a: "Corona virüsü küresel bir krizdir"

Trump'ın Seyahat Kısıtlamasına Fransa'dan Tepkiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00


Başkan Donald Trump'ın açıklamasına Brüksel'den sert yanıt geldi.

Avrupa Birliği Komisyon ve Konsey Başkanları Ursula von der Leyen ve Charles Michel, bir açıklama yaparak, ABD'nin seyahat yasağı kararını tek taraflı ve istişare edilmeden almasının kabul edilmez olduğunu söylediler.

İki AB lideri, ortak açıklamada, "Corona virüsü herhangi bir kıta ile sınırlı olmayan ve tek taraflı eylemden çok, işbirliği gerektiren küresel bir krizdir" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Avrupa Birliği'nin, virüsün yayılmasını sınırlamak için "agresif" önlemler aldığı belirtilirken, Avrupa Merkez Bankası'nın da gün içinde krize ilişkin radikal kararlar açıklaması bekleniyor.

Avrupa Birliği toplanıyor

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından İngilizce bir mesaj yayınlayarak, Trump'ın uçuş yasağı açıklamasının ekonomik sonuçlarını öngörmek ve önlem alabilmek için Perşembe günü (bugün) toplanacaklarını bildirdi. Michel, "Ekonomik aksaklıklardan kaçınmalıyız. AB, Corona virüsünün yayılmasını kontrol altına almak, virüse yakalanan insan sayısını azaltmak ve bilimsel araştırmaları desteklemek için gerekli tüm önlemleri alıyor" dedi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden açıklanan son rakamlara göre, Avrupa'da (İngiltere dahil) Corona virüsüne yakalanan insan sayısı 17 bini aştı. İtalya 800’ü aşan ölüm ile listede en üst sırada yer aldı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG