Erişilebilirlik

Avrupa Birliği Aşı Sertifikası Yürürlüğe Girdi


Avrupa Birliği'nin (AB) Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında geliştirdiği Aşı Sertifikası bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Aşı sertifikasına sahip olan kişiler AB üyesi ülkelere özgürce seyahat edebilecekler ve herhangi bir karantina ya da benzeri uygulamaya maruz kalmayacaklar.

AB Aşı Sertifikası, AB üyesi 27 ülkeyle birlikte İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn’da 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren geçerli hale geldi.

AB Aşı Sertifikası alabilmek için AB tarafından onaylanmış aşılardan birini olmak, negatif PCR testi sonucu beyan etmek ya da COVID-19 hastalığını atlatmış olmak gerekiyor.

Aşı sertifikası, kişilere yazılı belge olarak ya da dijital ortamda sunulabiliyor. AB üyesi ülkeler aşı sertifikası için herhangi bir ücret talep etmiyor. Dijital olan sertifika akıllı telefonlara yüklenen QR koduyla kullanılabiliyor.

Aşı sertifikası olmayan AB vatandaşları da üye ülkeler arasında seyahat edebilecek ancak bu kişiler, gerekli görüldüğü takdirde karantina ya da benzer tedbirlere uymak zorunda kalacak.

Avrupa Birliği, hali hazırda Pfizer/BioNTech, AstraZeneca ve Moderna aşılarını kabul ediyor. Türkiye'de ilk dönemde yaygın olarak kullanılan Çin Sinovac aşısı listede henüz yer almıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG