Erişilebilirlik

"Sığınmacıların Geri Gönderildiği İddiaları Araştırılsın"


AB İçişlerinden Sorumlu Komiser Ylva Johansson
AB İçişlerinden Sorumlu Komiser Ylva Johansson

Avrupa Birliği (AB) Yunan hükümetinden aralarında çocukların da olduğu sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderildiği yönündeki iddiaları soruşturmasını istedi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC) tarafından daha önce de gündeme getirdiği iddialar Yunan yetkililerce reddediliyor.

Midilli adası ziyareti sırasında konuşan AB İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johansson, “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin raporunda günddeme getirilen bazı konulara çok daha yakından bakılması gerektiğini düşünüyorum. Yunan yetkililer sığınmacıların geri gönderildiği iddialarının araştırılması için daha fazla şey yapabilir” dedi.

Johansson ile birlikte katıldığı basın toplantısında iddialara yanıt veren Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitaraçi ise Yunanistan yargısı ve AB sınır kurumu Frontex tarafından “bağımsız soruşturmaların” yürütüldüğünü ve hak ihlallerine rastlanmadığını söyledi. Mitaraçi, AB yetkilisi Johansson’ın eleştiri ve çağrısına, “Yunanistan sahil güvenlik birimlerinin sığınmacıları geri gönderdiği yönündeki iddiaları her şekilde reddediyoruz. Kaçakçılık ağları nedeniyle onlarca milyon Euro kaybımız olduğunun farkındayız” sözleriyle tepki gösterdi.

Başta Midilli olmak üzere Yunanistan’ın çeşitli bölgeleri, 2015 yılında Avrupa’ya sığınmacıların akın etmesiyle oluşan mülteci krizinde en fazla etkilenen yerlerden olmuştu. O dönemde, çoğunluğu Suriye’deki iç savaştan kaçan Suriyeliler’in oluşturduğu yaklaşık 1 milyon mülteci Türkiye’den teknelerde Yunanistan’a sığınarak Avrupa’ya giriş yollarını aramıştı.

AB’nin Türk hükümetiyle 2016 yılında yaptığı anlaşmanın ardından Avrupa’ya sığınanların sayısı büyük oranda azaldı. BM verilerine göre, geçen yıl Yunanistan’a ulaşan sığınmacı sayısı 16 bin olarak kaydedildi.

Yunan Bakan Mitaraçi, Yunanistan’a bağlı beş adadaki mülteci kamplarında şu an 14 bin sığınmacı olduğuna dikkat çekti. 2019 yılında Yunanistan genelindeki toplam 58 bin kampta 92 bin mülteci barınıyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG