Erişilebilirlik

Avrupa Adalet Divanı: “Avusturya Sığınmacıları Sınır Dışı Edebilir”


Avrupa Birliği’nin en yüksek mahkemesi konumundaki Avrupa Adalet Divanı sığınmacıların ulaştıkları ilk ülkede iltica başvurusunda bulunabilmelerine olanak sağlayan düzenlemeyle ilgili bir karara imza attı.

Mahkeme, Avusturya ve Slovenya’nın başvurusunu görüştü. Alınan karar sığınmacı krizinin yaşandığı 2015-2016 yıllarında Avrupa’ya ulaşan yüzlerce insanı etkileyebilir.

Karar, Hırvatistan’dan ayrıldıktan sonra iltica başvurusunda bulunan iki Afgan aileyi ve bir Suriyeli üzerinden alındı.

Mahkeme, söz konusu kişilerin davasına bakma sorumluluğunun Hırvatistan’a ait olduğuna hükmetti.

Dublin düzenlemesine göre, sığınmacılar ulaştıkları ilk Avrupa Birliği ülkesine iltica başvurusunda bulunmak zorunda. Ancak Almanya Suriyeli sığınmacılar için Dublin düzenlemesini askıya almıştı. Berlin, sığınmacıları geldikleri ülkelere göndermemişti.

Ağustos 2015’te Avusturya’ya her gün yüzlerce hatta binlerce kişi Macaristan ve Slovenya üzerinden ulaşıyordu.

Birçoğu Almanya’ya gitmek istiyordu, fakat yaklaşık 90 bini Avusturya’da iltica başvurusunda bulundu.

Başvuranlar arasında Avusturya sınırına ulaşan arasında Afgan kız kardeşler, Khadija ve Zainab Jafari kardeşler ve çocukları da vardı.

Aile Makedonya üzerinden Avusturya’ya gelmişti. Ülkeye girmelerine izin verildi zira Avusturya’da iltica başvurusu yapmak istediklerini söylediler.

Ancak birçok Afgan’ın aksine başvuruları kabul edilmedi.

Avusturyalı yetkililer Dublin düzenlemeleri gereğince, AB’ye giriş noktaları olan Hırvatistan’a geri gönderilmeleri gerektiğine karar verdi.

Jaferi kardeşlerin olayı Slovenya’da Suriyeli birinin benzer olayıyla birlikte Avrupa Adalet Mahkemesi’ne taşındı.

Çarşamba günü de mahkeme, Hırvatistan sınırını geçişlerin Dublin düzenlemesine göre kuraldışı olduğuna hükmetti. Mahkeme, bir AB ülkesinin AB vatandaşı olmayan birine insani nedenler temelinde izin vermesinin, diğer Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olmayacağı kararına vardı.

Avrupa Birliği, İtalya ve Yunanistan’dan 160 bin mülteciyi yeniden yerleştirme konusunda uzlaşmaya varmıştı.

Ancak son açıklanan bir AB raporuna göre sadece 24,600 kişi yerleştirilmiş durumda.

Polonya ve Macaristan mülteci almayı kabul etmiyor. Çek Cumhuriyeti de 2016’dan beri kimseyi almadı. Avusturya da ancak son dönemde mülteci almayı kabul etti.

Macaristan, Slovakya ve Polonya yeniden yerleştirme politikasının yürürlükten kaldırılması çağrısı yaptı ancak Avrupa Adalet Mahkemesi hukuk danışmanından ret cevabı aldı.

Hukuk danışmanı, söz konusu düzenlemenin İtalya ve Yunanistan üzerindeki sığınmacı baskısını önemli oranda azalttığını belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG