Erişilebilirlik

AB Adalet Divanı'ndan Türkler Lehine Karar


Avrupa Adalet Divanı evlenerek Almanya’ya gelmek isteyen Türkler açısından tarihi bir karara imza attı. Adalet Divanı yıllardır Almanya’da uygulanan ve ülkeye aile birleşimi kapsamında gelmek isteyen Türklere Almanca dil şartının Avrupa Birliği yasalarına aykırı olduğuna karar verdi ve Berlin’den vakit kaybetmeden sınavı kaldırmasını talep etti.

Almanya ilgili kararı 2007 yılında sahte evlilikleri önleme gerekçesiyle uygulamaya almıştı. Buna göre aile birleşimi ile ülkede ikamet izni talep eden kişilerin Almanca'ya temel seviyede hakim olduklarını ispat etmeleri gerekiyordu. Türkiye’de yaşayan kadın veya erkek eşten biri Almanca sınavını geçtiği takdirde Almanya’ya gelme hakkı kazanıyordu.

AB vatandaşları ile ABD, Japonya gibi ülkelerin vatandaşlarından Almanca şartı aranmaması eleştirilen konulardan biriydi. En çok eleştirilen konu ise uygulamanın birçok çiftin sınavda başarılı olamadığı gerekçesiyle aile birleşimi izni alamaması ve birbirine kavuşmasının engellenmesi oldu. Türkiye’den gelmek isteyen eşlerin sınavlardaki başarısızlık oranının yüzde 37 olduğu biliniyor.

Avrupa Adalet Divanı, dil şartının 1970 yılında Türkiye ile AB arasında imzalanan Ortaklık Sözleşmesi’ndeki katma protokole aykırı olduğunu ve o dönemde tanınan hakların geriye doğru kısıtlanamayacağını açıkladı. Avrupa Adalet Divanı’nın kararı Almanya’da yaşayan eşinin yanına gelmek isteyen Naime Doğan isimli vatandaşın açtığı dava sonrasında alındı.

Berlin’deki eşinin yanına gelme dilekçesi, okur yazar olmadığı için Almanca öğrenemediği gerekçesiyle geri çevrilen Naime Doğan önce Berlin İdari Mahkemesi'ne dava açtı. Berlin İdari Mahkemesi de dil şartının AB hukuku ile bağdaşıp bağdaşmadığı konusunda kararı Avrupa Adalet Divanı'na havale etti.

Alınan kararla Türkiye’den evlenenlerin Almanya’da yaşamalarının kolaylaşacağını belirten Berlin Türk-Alman İşverenler Birliği Başkanı Remzi Kaplan, Türkiye’deki kurslar yerine Almanya'ya gelenlerin burada dil öğrenmesinin daha kolay olduğunu söylüyor.

Avrupa Adalet Divanı’nın kararı ile Türklere dil sınavının hukuki dayanağı kalmadı. Uzmanlar kararın örnek oluşturacağı ve Almanya’da geçerli aile birleşimi mevzuatında yakın zamanda değişikliğe gidileceği görüşünde. Konunun yaz tatilinden sonra Federal Meclis’de ele alınması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG