Erişilebilirlik

65. Hükümetin İlk Toplantısı ‘Saray’da


Binali Yıldırım'ın, AKP Genel Başkanı olduktan sonra aldığı hükümeti kurma yetkisiyle sunduğu kabine listesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onayladı. Yıldırım başbakanlığındaki 65. Hükümet’in ilk toplantısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Saray’da gerçekleştireceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 64. hükümetin başbakanı olan Ahmet Davutoğlu ile 6 Mayıs Çarşamba günü görüşmesiyle Türkiye’de başbakan dolayısıyla da hükümet değişimi gündeme gelmişti. Anımsanacağı üzere, Erdoğan ile Davutoğlu arasında var olduğu kulislerde konuşulan gerilim, AKP’deki teşkilat atama yetkisi genel başkanlıktan alınmasıyla gün yüzüne çıkmıştı. 29 Nisan’da AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında teşkilat ataması yetkisi Davutoğlu’ndan alınmıştı. Sonrasında 1 Mayıs pazar günü “Pelikan Dosyası” blog yazısı gündeme gelmişti ve o yazıdan; “Hoca” lakabıyla Davutoğlu aleyhine çok ağır ifadelerle eleştiriler sıralanmış ve “Reis”e yani Erdoğan’a ihanet ettiği savunulmuştu.

Meclis’te 5 Mayıs’taki 28 dakikalık grup konuşmasıyla iddialara sert tepki veren Davutoğlu’nun, “devlet günü” sayılan Perşembe günü yerine 6 Mayıs Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na davet edilmesi dikkat çekmişti. Davutoğlu, Erdoğan ile görüşmesi ertesinde 7 Mayıs’ta ise AKP Genel Başkanlığı ve dolayısıyla Başbakanlık’tan ayrılacağını “Benim tercihim değil” diyerek açıklamıştı. Son olarak geçtiğimiz Pazar günü AKP 2. Olağanüstü Kongresi’nde, “kendi iradesi ile değil partide bölünme yaratmamak” amacıyla genel başkanlıktan ayrıldığını belirten Davutoğlu'nun yerine Binali Yıldırım seçildi. İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, aynı gün AKP Genel Başkanı olarak anayasa gereğince Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Yıldırım, bu sabah Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek kendisine yeni hükümet listesini sundu. Erdoğan da, anayasal yetkisi çerçevesinde 65. hükümeti onayladığını bildirdi. Ardından Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki basın açıklaması ile yeni hükümet üyelerini açıkladı.

İşte 65. Hükümet

Başbakan Yıldırım’ın açıklamasına göre, Türkiye Cumhuriyeti’nin 65. Hükümet’te başbakan yardımcılıklarına Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak ve Nurettin Canıklı getirildi. 14 ismin koltuğunu koruduğu yeni hükümetteki bakanlıklara ise şu isimler uygun görüldü:

İçişleri Bakanlığı: Efkan Ala

Adalet Bakanlığı: Bekir Bozdağ

Bilim ve Sanayi Bakanı: Faruk Özlü

Avrupa Birliği (AB) Bakanı: Ömer Çelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu

Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç

Milli Savunma Bakanı: Fikri Işık

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı: Recep Akdağ

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya

Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik

Maliye Bakanı: Naci Ağbal

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak

Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Ahmet Arslan

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi

Milli Eğitim Bakanı: İsmet Yılmaz

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki

Kültür ve Turizm Bakanı: Nabi Avcı

Güvenoylaması Pazar günü yapılacak

Bu arada Erdoğan'ın, İstanbul'daki Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ndeki ev sahipliğine ara vererek Ankara'ya gelmesiyle yeni hükümet süreci hızlandı. Bugün Yıldırım'ın saat 15.00'te TBMM Genel Kurulu'nda 65. Hükümet programını milletvekillerine ve kamuoyuna sunacağı kesinleşti. Böylece program sunulduktan sonra önümüzdeki cuma günü TBMM'deki görüşmeleri yapılacak ve ardından pazar günü yeni hükümete ilişkin güven oylaması gerçekleştirilecek. Güvenoylamasında, AKP Grubu'nun tek başına 316 oyu yeterli olacak.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG