Erişilebilirlik

Masaj Salonu Saldırıları ''Nefret Suçu Olmayabilir''


Georgia eyaleti yetkilileri, eyaletin en büyük kenti Atlanta'da altısı Uzakdoğulu kadın olmak üzere sekiz kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırıların failinin Salı gece geç saatlerde yakalandığını açıkladı.

Polis, otoyoldaki kovalamaca sonrasında Atlanta'nın 240 kilometre güneyinde 21 yaşındaki Robert Aaron Long'u gözaltına aldı.

Saldırılarla ilgili Atlanta polisi ve belediye başkanı basın toplantısı düzenledi. Polis, Long'un cinsel bağımlılıkla ilgili sorunları olduğunu ve saldırıların ırkçı nefret kaynaklı olmayabileceğini bildirdi.

Yetkililer, 21 yaşındaki zanlı Robert Aaron Long'un, hedef aldığı masaj salonlarına sık sık gittiğini de kaydetti.

Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottom da Long'un daha fazla saldırı düzenlemek için Florida'ya gittiğini söyledi.

Polis yetkilileri ayrıca, zanlının yakalanmasında ailesinin yardım ettiğini de açıkladı. Polis, şüpheliyle ilgili bilgileri sosyal medyaya koyduğunda, Robert Aaron Long'un aile üyelerinin kendileriyle iletişime geçtiğini böylelikle zanlının telefonunu takibe aldıklarını söyledi.

Biden ve Harris'ten açıklama

Saldırının ardından bugün bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Asya kökenli Amerikalılara yönelik vahşetin "çok, çok rahatsız edici" olduğunu söyledi; ancak o da soruşturma tamamlanana saldırganın olası motivasyonu-nedeni ile ilgili bir "bağlantı kurulmayacağını" kaydetti.

Saldırının ardından dün akşam FBI Başkanı ve Adalet bakanı tarafından bilgilendirildiğini belirten Biden, "Soruşturma devam ediyor. Saldırının arkasında ne olduğu hala belirlenmiş değil. Ama bu saldırının nedeni ne olursa olsun, Asya kökenli Amerikalıların endişeli olduklarının farkındayım. Çünkü bildiğiniz gibi, son birkaç aydır Asya kökenli Amerikalılara yönelik vahşetten bahsediyorum ve bence bu saldırı çok, çok rahatsız edici. Şu anda soruşturma devam ederken katilin motivasyonuyla ilgili hiçbir bağlantı kurmuyorum. FBI'dan ve Adalet Bakanlığı'ndan bir yanıt bekliyorum. Soruşturma tamamlandığında söyleyecek daha çok şeyim olacak" dedi.

''Trump yönetiminin söylemi tehdidi arttırdı''

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki ise Trump yönetiminin Corona virüsü salgınını ‘‘Wuhan virüsü’’ olarak adlandırmasının Asyalı Amerikalılar’a karşı tehdidi arttırdığına şüphe olmadığını söyledi.

Eski başkan Donald Trump, Corona virüsü salgını için sık sık ‘‘Çin virüsü’’ gibi terimler kullanmıştı.

Polis ve belediye başkanının basın toplantısından kısa bir süre sonra da Başkan Yardımcısı Kamala Harris de bir açıklama yaparak, Georgia eyaletindeki saldırıları ''trajik'' olarak nitelendirdi; Başkan Joe Biden ile birlikte kayıpların yasını tuttuklarını açıkladı.

Harris, saldırının nedeni henüz bilinmese de artan nefret suçlarına karşı Asya kökenli Amerikalılar'ın yanlarında olduklarını vurguladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, ölenlerden dördünün Kore uyruklu olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çarşamba sabahı yayınladığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın dün gece, silahlı saldırılar hakkında bilgilendirildiğini ve "Beyaz Saray yetkililerinin Atlanta Belediye Başkanı'yla iletişim içinde olduğunu, Federal Soruşturma Bürosu’yla (FBI) da iletişimin süreceğini" bildirdi.

İlk saldırı, Atlanta'nın 50 kilometre kuzeyindeki Acworth kasabasında bir masaj salonuna düzenlendi. Yetkililer, saldırganın iki Uzakdoğu kökenli kadını, bir beyaz kadını ve bir de beyaz erkeği öldürdüğünü, olayda bir kişininse yaralandığını söyledi.

Polis, Acworth'daki saldırıdan yaklaşık bir saat sonra Atlanta'da bir güzellik salonunda üç Uzakdoğu kökenli kadının ateşli silahla vurularak öldürüldüğünü, daha sonraysa yakındaki bir başka güzellik salonunda bir Uzakdoğulu kadının daha vurulduğunu ortaya çıkardı.

Polis, güvenlik kamerası kayıtlarına göre zanlının kullandığı aracın her üç noktada da görüldüğünü, üç saldırının da aynı zanlı tarafından düzenlendiğinden emin olduklarını söyledi.

Atlanta ve civarında düzenlenen bu üç saldırı, Amerika'da Uzakdoğu kökenlilere yönelik saldırılarda artış saptandığı döneme denk geldi.

Uzakdoğu kökenlilere yönelik şiddet eylemlerine dikkat çeken Stop AAPI Hate (Asya Pasifik Kökenli Amerikalılar'a Yönelik Nefrete Son) adlı örgüt, saldırıları, Amerika'daki Uzakdoğu toplumu için "korkunç bir trajedi" olarak niteledi.

Yapılan açıklamada "Son dönemde toplumumuza karşı saldırılar artıyor. 2020 yılı Mart ayından bu yana ülke çapında yaklaşık 3 bin 800 nefret suçu bildirimi aldık. Uzakdoğu kökenli Amerikalılar'ı yükselen nefret, ayrımcılık ve şiddetten korumak için yeterince adım atılmadı" denildi.

Kongre Asya Pasifik Grubu üyesi Demokrat Partili Pramila Jayapal, saldırılardan sonra paylaştığı Twitter mesajında, "Bu trajik haberi görmek içimi acıtıyor" dedi.

Temsilciler Meclisi Üyesi Jayapal, "Asya ve Pasifik kökenli Amerikalılar, Georgia'da ve Amerika'nın başka bölgelerinde bir kez daha hedef alınıyor, taciz ediliyor, saldırıya uğruyor ve öldürülüyor. Nefret, silahlı şiddet ve yobazlığa karşı örgütlenirken bu şiddet eylemlerini durdurmak için her şeyi yapmalıyız" mesajı verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG