Erişilebilirlik

Atina'ya Ağır Bedelli Yardım


United States' Michael Phelps displays his gold medal for the men's 100-meter butterfly swimming final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Friday, Aug. 3, 2012. (AP Photo/Matt Slocum)
United States' Michael Phelps displays his gold medal for the men's 100-meter butterfly swimming final at the Aquatics Centre in the Olympic Park during the 2012 Summer Olympics in London, Friday, Aug. 3, 2012. (AP Photo/Matt Slocum)

Aylar süren gerilim, sürekli ertelenen toplantılar, yerine getirilmesi zor beklentiler ve ciddi kemer sıkma önlemlerinin ardından Euro Bölgesi’nin, borç batağında olan Yunanistan’a yönelik ikinci kapsamlı mali yardım paketine yeşil ışık yakması bu ülkeye kısa süreli de olsa rahat bir nefes aldırsa da krizin sonuna gelindiğini söylemek imkansız.

130 milyar euro tutarındaki yardım paketi ve özel sektörün Yunanistan’ın borçlarında 107 milyar euro düzeyine ulaşan oranda kesintiye gitmesiyle Atina için oluşturulan önlem paketinin mali boyutu 237 milyar euro seviyesine ulaşıyor. Bu kadar önemli bir rakamın Yunanistan ekonomisine ciddi düzeyde olumlu katkı yapacağını söylemek ise çok zor. Bunun nedeni ise bu kaynakların büyük bölümünün yine borç ödemelerinde kullanılacak olması. Paketin kısa vadede en somut etkisi ise Yunanistan’ı iflastan kurtarması olacak. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, varılan uzlaşı sayesinde ciddi ekonomik ve sosyal sonuçlar doğuracak iflas senaryosuna kapının kapatıldığını söyledi. 13 saat süren pazarlık maratonu sonunda gelen uzlaşının üzerinde sakinleştirici etkisi yaptığı başlıklardan birini de Yunanistan’ın Euro Bölgesi dışına itilmesine yönelik senaryo oluşturuyor. Barroso, Yunanistan’da yapısal reformlar ve mali konsolidasyonun alternatifi olmadığını belirterek, "Bu mesajın açık olması gerektiğini düşünüyorum. Yunanistan’la dayanışma göstermemizin en iyi yolu doğruyu söylemek" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn de Yunanistan’a yönelik olarak 2010’da devreye sokulan 110 milyar euro düzeyindeki ilk yardım paketinin başarısızlığında ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün ve kurumsal yetersizliğin etkili olduğunu belirterek yeni pakette her iki olumsuzluğu giderici önlemler alındığının altını çizdi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı

Christine Lagarde ise ikinci kurtarma paketine kayda değer katkı sağlayacaklarını ancak oranın netleşmediğini ifade etti.Lagarde, Yunanistan’ın uygulayacağı ekonomik programın iddialı ve önemli riskler içeren bir niteliğe sahip olduğunu söyledi.

Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının üzerinde uzlaşıya vardıkları yardım paketi ve önlemlerin öne çıkan unsurlarını şu şekilde özetlemek mümkün:

-130 milyar euro tutarındaki yardım, özel sektör kreditörlerine yapılacak ödeme , bankacılık sektörüne destek ve borç finansmanında kullanılacak.

-Yunanistan’ın şu an gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 160’ına denk gelen borç yükü 2020’ye kadar yüzde 120.5 seviyesine çekilecek.

-Özel sektör Yunanistan’a verdiği borcun yüzde 53.5’ini gönüllü olarak silecek.

-Yunanistan’ın borç ödemelerini garanti altına almak için emanet hesabı oluşturulacak. Bu hesaba üç aylık ödeme miktarı önceden yatırılacak.

-Tahviller için yüzde 2 ile yüzde 4.3 aralığında değişecek faiz oranları uygulanacak.

-Avrupa Birliği, Yunanistan’ın krizden çıkış amaçlı adımlarını yakından kontrol etmek ve denetim altında tutmak için Atina’da sürekli bir heyet bulunduracak.

XS
SM
MD
LG