Erişilebilirlik

Atina İçin Kritik Gün 20 Şubat


Atina İçin Kritik Gün 20 Şubat
Atina İçin Kritik Gün 20 Şubat

Ekonomisinin yanı sıra sosyal sistemi de iflasın eşiğine gelen Yunanistan’ın 130 milyar euro tutarındaki yardım paketinin onaylanması için Brüksel tarafından öne sürülen şartları yerine getirmekte yavaş kalması Avrupa Birliği içinde Atina’ya yönelik güvensizliğin dozunu her geçen gün artırıyor. Yunanistan’ın atması gereken adımları yetiştirememesi nedeniyle Brüksel’de yapılması gereken maliye ve ekonomi bakanları toplantısını iptal ederek telekonferans düzenleme kararı alan Euro Bölgesi, yaşanan sıkıntılara karşın daha sıkı kontrol mekanizmalarını devreye sokmak kaydıyla pazartesi günü olumlu bir karar alınabileceği mesajını verdi.

Salı gününden bu yana konuyla ilgili belirgin bir ilerleme kaydedildiğini söyleyen Euro Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, Yunanistan’daki ana iki siyasi partinin liderlerinden tasarruf önlemlerine Nisan’da yapılacak seçimlerden sonra da sahip çıkma konusunda güçlü garantiler aldıklarını söyledi. Buna ek olarak Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu yetkililerinden oluşan troykanın Yunanistan’ın borçlarıyla ilgili raporunu tamamladığını söyleyen Juncker,

325 milyon euro düzeyindeki ek tasarruf tedbirlerinin de detaylandırıldığını ifade etti.

Yunanistan’ın bundan sonra ekonomik anlamda yoldan çıkmaması için devreye sokulması öngörülen denetim mekanizmaları hakkında daha fazla değerlendirme yapmaya ihtiyaç duyduklarını belirten Juncker, pazartesi günü Brüksel’de yapılacak toplantıda olumlu bir karar alma konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Juncker iyimser olsa da Almanya, Hollanda ve Finlandiya gibi ülkeler Yunanistan’ın sürekli olarak hedefleri ıskalamasından rahatsızlık duyduklarını gizlemiyor. Yunanistan’ın 2011’in son çeyreğinde yüzde 7 küçülmesi bu aşamadan sonra 130 milyar euro düzeyindeki ikinci yardım paketinin yeterli olup olmayacağı konusundaki soru işaretlerinin de artmasına neden oluyor. Bazı ülkelerde giderek hakim olmaya başlayan Yunanistan’ın iflası ya da Euro Bölgesi’nden çıkması halinde durumun kontrol altında tutulabileceği yönündeki algının da Atina’nın lehine bir atmosfer oluşturduğunu söylemek oldukça zor.

Derin güven erozyonu ve mevcut olumsuzluklar paketin devreye sokulmasının Yunanistan'da Nisan ayında yapılacak seçimler sonrasına bırakılması yönündeki önerilerin gündeme gelmesine de neden oluyor.

Euro Bölgesi yetkilileri paketin parçalara ayrılması ya da nisana kadar askıda tutulması önerileri üzerinde bir çalışma yürütüldüğünün altını çiziyor. Yunanistan ile özel sektör temsilcileri arasında yürütülen borç silme görüşmelerinin olumlu sonuçlanması halinde paketin ertelenmesinin Atina'yı kısa vadede fazla etkilemesi beklenmiyor. Erteleme durumunda Yunanistan'ın 20 Mart'a kadar yapması gereken 14.5 milyar euro düzeyindeki ödemenin ilk paketten yapılması mümkün gözüküyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG