Erişilebilirlik

Atilla’nın Davasında Eski Polis İfade Verdi


Rıza Sarraf’ın yedi gün boyunca tanık olarak ifade verdiği, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasının duruşmalarında üçüncü haftaya girildi.

Onuncusu yapılan duruşmada, eski CIA Direktör Yardımcısı David Cohen, ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi OFAC ve mali suçlar bölümü eski çalışanı Joshua Kirschenbaum ve Türkiye’de ‘FETÖ’ davasından bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan, daha sonra da ABD’ye kaçtığı belirtilen eski bir polis tanık olarak dinlendi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz, Türkiye’de kapatılan 17 Aralık soruşturması nedeniyle 17 ay Silivri cezaevinde tutuklu olarak kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Bir süre başka illerde görev yapan Korkmaz, daha sonra polislik mesleğinden ihraç edilmişti.

Tanık eski polisten Türkiye’de ve ABD’de farklı ifadeler

Korkmaz’ın Türkiye’de tutukluluğu ve serbest kalması sonrasında verdiği ifadelerle, tanık olarak çıktığı New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde verdiği ifadeler arasında çok büyük çelişkiler olduğu gözlendi. Korkmaz, Türkiye’deki ifadesinde, 17 Aralık operasyonunda görev yapmadığını belirterek o dönemde başka bir bölümde görevli olduğunu söylemişti.

Korkmaz tahliyesinin ardından medyaya yaptığı açıklamada, “17 Aralık operasyonunda hiçbir görev almadım. Alakam, hatta bilgim olmadı. Herkes gibi medyadan öğrendiğim bir dosya nedeniyle tam 17 aydır tutukluydum. İlk defa hakkımda adil bir karar verildi” diye konuşmuştu.

“Atilla rüşvet almadı “

Tanık olarak dinlenen Korkmaz, mahkemede Türkiye’deki 17 Aralık soruşturması sırasında, İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele bölümünde komiser yardımcısı olarak görev yaptığını söyledi. Korkmaz, Türkiye’de verdiği ifadelerin aksine, kendisini 17 Aralık operasyonlarını yürüten ekibin başı olarak tanıttı. Kendisine bağlı sekiz kişinin bu operasyonda görevli olduğunu belirtti.

Savcılığın tanıklığına başvurulmasını istediği Korkmaz’ın verdiği ifadede, Atilla’nın aleyhine tek bir söz kullanmaması dikkat çekti. Halkbank'ta birçok kişiden şüphelenmelerine rağmen Atilla'nın hiçbir zaman rüşvet kabul etmediğini söyledi.

"17 Aralık delilleri ABD’li yetkililere teslim ettim"

Hüseyin Korkmaz, 17 Aralık operasyonuyla ilgili de detaylı bilgiler verdi ve kullandıkları takip yöntemlerini anlattı. Delilleri, telefon dinlemeleri, fiziki takipler ve e-postaların takibi gibi yöntemlerle elde ettiklerini belirtti. 17 Aralık’ta yapılan operasyonda gözaltına alınması gereken kişi sayısının 50 ile 100 kişi arasında olduğunu ancak sadece 32 kişi için gözaltı kararı aldığını açıkladı.

Türkiye’den kaçarken bazı 17 Aralık delillerini de yanına aldığını belirten Korkmaz, ABD kolluk kuvvetleriyle temasa geçip elindeki soruşturma delillerini anlattığını belirtti. Eski polis, ABD’ye iner inmez delilleri, ülkeye girmesini sağlayan yetkililere teslim ettiğini açıkladı.

Korkmaz’ın tanıklığı Salı günü de devam edecek.

Eski CIA Direktör Yardımcısı Cohen yeniden tanık kürsüsündeydi

Duruşmalarda dördünce kez tanık kürsüsüne gelen eski CIA Direktör Yardımcısı David Cohen de, Atilla'nın avukatı Victor J. Rocco'nun sorularını yanıtladı.

Cohen, Halkbank yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde, ”Rıza Sarraf ile çalışılmaması konusunda yetkilileri uyardınız mı?“ sorusunu, Hakan Atilla'ya, Zarrab hakkında soruşturma yürüttüklerini veya Halkbank'ın Zarrab'la çalışmaması gerektiğini söylemediği şeklinde yanıtladı. Ancak Cohen, Sarraf veya diğer müşteriler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladığını belirtti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG