Erişilebilirlik

Ateşkese Rağmen Çatışmalar Sürüyor


Dağlık Karabağ’da ateşkese rağmen çatışmalar sürürken, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Ermeni liderlerle görüştükten sonra Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile biraraya geldi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, askerlerinin Cuma günü askeri ve sivil bölgelere ateş açan Ermeni güçlere karşılık verdiğini söyledi. Ermenistan ise Azerbaycan’ın mevzilerine ateş açtığını ve bunun sonucunda iki Ermeni askerin öldüğünü bildirdi.

Çatışmalar, Salı günü Rusya aracılığıyla varılan ateşkesi tehdit ediyor. 1994 yılında bölgede yaşanan savaşta resmi olarak Azerbaycan’ın olan Dağlık Karabağ yerel Ermeni güçler ile Ermenistan ordusunun kontrolüne geçmişti. Ermeni güçler Karabağ çevresinde bazı bölgeleri de ele geçirmişti.

Azerbaycan, Cumartesi günkü çatışmalardan bu yana 31 askerinin hayatını kaybettiğini belirtiyor, Ermenistan Savunma Bakanlığı ise 44 askerinin yaşamını yitirdiğini kaydediyor. İki tarafta da sivil kayıplar var.

İki taraf cepheden cansız bedenlerin alınması için geçici bir ateşkes konusunda uzlaşmıştı.

Ağır silahların kullanıldığı çatışmaların bölgeye yayılmasından endişe ediliyor. Türkiye, Azerbaycan’ı destekliyor, Rusya’nın ise Ermenistan ile güvenlik anlaşması var.

Ermenistan’da askeri üssü bulunan Rusya, enerji zengini Azerbaycan ile de iyi ilişkiler geliştiriyor ve Bakü’ye silah satışı yapıyor.

Rusya, Amerika ve Fransa ile birlikte Dağlık Karabağ sorununun çözümünde arabuluculuk rolü oynuyor.

Medvedev, Aliyev ile görüşmesinde Moskova’nın iki ülkeyle ilişkilerine önem verdiğini belirtmiş, sorunun AGİT şemsiyesi altında müzakerelerle çözülmesine dair umudunu dile getirmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG