Erişilebilirlik

Ateşkes Sonrası İdlib ve Çevresinde Durum Sakin


Türkiye ve Rusya arasında dün imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından Suriye’nin İdlib bölgesinde sessiz, ancak gergin bir havanın hakim olduğu haberleri geliyor. Bölge sakinleri uzun süredir devam eden çatışmalar ve bombardımanların ardından İdlib ve çevresinde sakin bir gün yaşadığını söylüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de ateşkesin yürürlüğe girdiği gece yarısından buyana bölgede durumun sakin olduğunu bildirdi. Gözlemevi Rus ya da Suriye hava kuvvetlerine ait uçakların da görülmediğine dikkat çekti.

Daha önce de imzalanan ateşkes anlaşmalarının başarısız olması, bölge halkı açısından korku ve gerginlik yaratmıştı. Uzmanlar bölgede uçuşa yasak bölge uygulaması olmadıkça ateşkes anlaşmalarını korumanın zor olduğu yorumunu yapıyor.

Bugün Suriye ve göçmenler konusunu konuşmak için acil gündemle bir araya gelen AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarından Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok da hastanelerin ve yerleşim yerlerinin bombalanmasını önlemek adına ateşkesin uçuşa yasak bölgeyle güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada ateşkesin bölgedeki düşmanlıkları sona erdirmesi ve Suriye’nin kuzeyindeki sivillerin güvenliğini sağlamasını umduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG