Erişilebilirlik

Beyaz Saray Kınadı Obama Bilgilendirildi


Beyaz Saray, İstanbul'daki saldırıyı kınadı. Yapılan açıklamada, "ABD, Istanbul Atatürk Uluslarası Havalimanı’ndaki çirkin terör saldırısını en güçlü şekilde lanetliyor. Yıl başında saldırıya uğrayan Brüksel Havalimanı gibi Atatürk Havalimanı da, uluslararası bağlantıların ve bizi birbirimize bağlayan bağların simgesidir. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz ve yaralananların da hızla iyileşmesini diliyoruz. NATO müttefikimiz ve ortağımız Türkiye’ye olan desteğimizde, dünyanın dört bir yanındaki dostlarımız ve müttefiklerimiz gibi kararlıyız" dendi.

Obama bilgilendirildi

Amerika'nın Sesi Türkçe Servisi'nin görüştüğü Beyaz Saray'dan bir yetkili, ABD Başkanı'nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco'nun Başkan Barack Obama'yı İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki patlamalarla ilgili bilgilendirdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, “ABD, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısını şiddetle kınar. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor ve yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını ümit ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Bakanlık açıklamasında, ABD olarak olayla ilgili soruşturma süresince Türk yetkililerle yakın temasta kalmayı sürdüreceklerini belirtti.

“Terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefiki Türkiye ile dayanışma halindeyiz” denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Malesef bu kanlı saldırı, masum sivilleri öldürmeyi ve yaralamayı hedefleyen saldırılar dizisinin bir yenisini oluşturuyor. Bu tür saldırılar, terör belasına karşı koymada Türkiye Hükümetiyle birlikte çalışma kararlılığımızı ve bölgede barış ve uzlaşının geliştirilmesi için çalışanlara desteğimizi daha da güçlendirecektir.”

Türkiye'deki Amerikan vatandaşlarına uyarı

Amerika'nın Sesi Türkçe Servisi'nin temas kurduğu bakanlıktan bir yetkili de, İstanbul'daki Amerikan Konsolosluğu'nun saldırıda hayatını kaybedenler arasında herhangi bir Amerikalı'nın olup olmadığını belirlemeye çalıştığını belirtti.

Durumun hala 'değişken' olduğunu kaydeden yetkili, Amerikan Konsolosluğu'nun Amerikalıları havaalanı çevresindeki bölgeden uzak durmaya çağırdığını da kaydetti.

Amerikan vatandaşlarından ayrıca, kent genelinde polis hareketliliğinin olduğu alanlardan kaçınmaları ve son güncellemeler için yerel medyayı sık sık kontrol etmelerini istediklerini belirten yetkili, "Türkiye'deki Amerikan vatandaşlarını durumları hakkında Amerika'daki aileleriyle doğrudan temas kurmaya özellikle çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Kerry: Saldırılar günlük hale geldi

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fikirler Festivali için bulunduğu Aspen’de yaptığı açıklamada, İstanbul’daki saldırıyla ilgili olarak, “Hala bilgi topluyoruz ve ne olduğunu, kimin yaptığını tespit etmeye çalışıyoruz” dedi.

Bu tür saldırıların artık “günlük” hale geldiğine dikkati çeken Kerry, “Bu nedenle yüzleşmemiz gereken ilk mesele devlet dışı, şiddet yanlısı aktörlere karşı koymak” diye konuştu.

Clinton ve Trump'tan açıklama

Demokrat Partili başkan adayı Hillary Clinton da, İstanbul'daki saldırının, ardından teröre karşı mücadelede ABD'nin asla geri adım atmayacağını hatırlattığını söyledi.

Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı Donald Trump ise, saldırı ile ilgili terör tehdidinin hiç bu kadar büyük olmadığını söyledi. Trump, yaptığı açıklamada "Düşmanlarımız vahşi ve acımasız, ve isteklerine boyun eğmeyenleri öldürmek için herşeyi yapabilir. Amerika'yı teröristlerden korumak için adım atmalıyız. Amerika'yı güvende tutmak için, elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi.

Trump sosyal medyadan yolladığı mesajda da, "Yine bir terör saldırısı, bu sefer Türkiye'de. Dünya ne olduğunu bir gün anlayacak mı? Çok üzücü" diye yazdı.

ABD'den yardım teklifi

Bu arada ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Türk yetkililere yardım teklifinde bulundu. ABD İç Güvenlik Bakanlığı da, İstanbul'daki saldırıyı yakından takip ettiklerini açıkladı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG