Erişilebilirlik

Ataşehir’in CHP’li Belediye Başkanı Görevden Alındı


İçişleri Bakanlığı, İstanbul’un Ataşehir ilçesinin Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanı Battal İlgezdi’yi görevinden uzaklaştırdı. Bugüne kadar Demokratik Bölgeler Partisi’nin belediye başkanlığını kazanmış olduğu 82 belediyeye kayyum atayan İçişleri Bakanlığı ilk kez CHP’li bir belediye başkanını görevden aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada İlgezdi’nin görevden alınması “ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, haksız mal edinme, İmar Kanunu’na ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’na aykırı harekete” dayandırıldı. Anayasa’nın 127. Maddesi İçişleri Bakanı’na “hakkında soruşturma ve kovuşturma açılan belediye başkanları ve yöneticilerini geçici olarak görevden uzaklaştırma hakkı” tanıyor.

Bakanlık açıklamasında İlgezdi’nin yakın akrabalarının ekonomik durumlarına uygun olmayan şekilde ciddi miktarda gayrimenkul edindiği, Buz Rezidans, Oda Kule 1 ve Odakule 2 adlı binalarda usulsüzlük yapıldığı, inşaat işlerinde imar mevzuatına ciddi aykırılıklar olmasına karşın gerçeğe aykırı belge düzenlenerek diğer yetkili mercilerin yanıltıldığı belirtildi.

Bu kararın ardından akşam saatlerinde yüzlerce CHP’li, İl Başkanı Cemal Canpolat’ın çağrısı üzerine Ataşehir Belediye Başkanlığı binasında toplandı.

CHP İl Başkanı Canpolat: Hedef CHP’yi teslim almak, bu itibarsızlaştırma operasyonuna misliyle karşılık vereceğiz

Canpolat, burada yaptığı konuşmada Ataşehir Belediye Başkanı’nın görevden alınmasının sıradan bir siyasi hamle olmadığını savundu.

Konuşmasında Canpolat, “Bu ülkeyi AKP’nin keyfi yönetimine bırakmayacağız. Her türlü bedeli ödemeyi hazırız. Yapılmak istenen Cumhuriyet Halk Partisi’ni teslim almaktır. Ama buna izin vermeyeceğiz. Bugünden itibaren her türlü itibarsızlaştırma operasyonuna misliyle karşılık vereceğiz. AKP, devletin gücüyle kendisi dışındaki herkesi kriminalize etmek istiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar seçimi alıp AKP’yi seçimle göndereceğiz. Bu ülkeyi faşist diktatörlüğe teslim etmeyeceğiz” dedi.

Battal İlgezdi: Hukuk çökmüştür

CHP İstanbul milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin de eşi olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi hakkında İçişleri Bakanlığı 2015 yılında da bir soruşturma başlatmıştı. O dönem CHP İstanbul İl Başkanı olan Murat Karayalçın da Ataşehir Belediye Başkanı İlgezdi’yle birlikte Kartal’daki Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmuş ancak soruşturmadan bir sonuç çıkmamıştı.

Ataşehir Belediyesi önünde toplanan ve “hak hukuk adalet” sloganları atan kalabalığa konuşan Battal İlgezdi, “2015 yılında soruşturma için başvurarak belediye başkanı olarak bir ilki gerçekleştirdim. Savcılık bu iddiaları araştırdı ve beraat kararı verildi. Yargı elinizde, medya elinizde karartılmış hiçbir şey yok. Maalesef bu siyasi süreçtir ve hukuk burada çökmüştür” dedi.

Erdoğdu: TBMM’de komisyon kuralım, bütün belediyeleri aynı kriterlerle inceleyelim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hala İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunuyor. CHP Genel Başkan Yardımcıları ve Parti Meclisi bu akşam 22.30 sularında Ataşehir Belediyesi’nin önüne gelerek halka hitap edecek.

Ankara’dan İstanbul’a gelen genel başkan yardımcılarından Aykut Erdoğdu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Battal İlgezdi veya diğer belediye başkanlarımızı ne ile itham ediyorsanız bütün belediyeleri (AKP, CHP, MHP, HDP) aynı iddialarla ve aynı kriterle inceleyelim. Bunun için TBMM’de bir Araştırma Komisyonu kuralım. Neyse çıksın ortaya, hodri meydan. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleriyle ilgili resmi yazışmalara yansımış rüşvet belgesini ortaya koydum. Soruşturma dahi açılmadı. Şimdi bir dolu müphem iddiayla belediyelerimize saldırıyorlar” dedi.

“Bu bir siyasi operasyon, CHP’li başka belediyelere de sıçrayabilir”

CHP’yi yakından izleyen gazeteci Dinç Çoban ise uzun süredir CHP’li belediyeler hakkında kayyum dedikodularının dolaşımda olduğunu hatırlattı.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Çoban, “İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Niğde, Düzce belediye başkanlarının görevden alınmasının ardından böyle bir operasyon muhalefet için de konuşulmaya başlanmıştı. Adını doğru koyalım, bu bir siyasi operasyon. Ve CHP’ye gözdağı ve arkası gelebilir. Hatırlayın DBP’li belediyelere de tek tek geldiler. CHP’de ise en güçlü gördükleri yerden başladılar. Hala birçok dedikodu var. Beşiktaş, Avcılar, Bakırköy’e de operasyon yapılabileceğinin dedikoduları yapılıyor. Bunun amacı da önce böyle bir operasyonu akıllarda meşrulaştırmak, arkasından operasyon gerçekleştirmek” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG