Erişilebilirlik

Atama Listelerinde Cemaat İzi


15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından darbe girişiminde bulunan komutanların hazırladığı iddia edilen bazı listeler ele geçirildi.

Söz konusu listelerden biri Bursa İl Jandarma Alay Komutanı Yurdakul Akkuş’un çantasından çıktı. Sıkıyönetim komutanı olduğu gerekçesiyle kentin sorumluluğunu üstlenmek isteyen Akkuş, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık tarafından gözaltına alındı.

Akkuş’un çantasından çıkan listede askeri ve sivil görevlere atanması öngörülen yaklaşık 400 kişilik bir isim listesi bulunuyor.

Tümü ordu mensubu olan kişilerin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, TRT İstanbul Radyosu Müdürlüğü, THY Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, İş Bankası Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı gibi görevlere atanması planlandığı öne sürülüyor.

Albay Köse Kim?

Hürriyet’e konuşan askeri bir kaynağa göre, atama listelerinde askeri görevlere atamalar da yer alırken, söz konusu planlamayı Mart ayında görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığındaki grup gerçekleştirdi.

Darbe teşebbüsünün liderleri arasında gösterilen Albay Köse, 2013 yılında Askeri Yargıtay üyesi iken Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun görevinden alınmasıyla onun yerine Genelkurmay Adli Müşavirliği görevine atanmıştı.

Albay Köse görev yaptığı süre içinde Balyoz, Ergenekon, Kozmik oda davalarında tutuklamaya zemin hazırlamakla itham edilmiş İzmir’de Askeri Casusluk davasından sonra da görevden alınmıştı.

İddiaya göre, Albay Mehmet Oğuz Akkuş, Binbaşı Erkan Ağın, Yarbay Doğan Uysal, Yarbay Derya Yaman, Albay Erhan Ermişoğlu’nun da aralarında bulunduğu 37 kişi subay çeşitli görevlere atanacaktı.

Türker Ertürk: ‘Atama planları darbenin cemaat darbesi olduğunu gösteriyor’

Bir başka listeyi ise 2010 yılında Deniz Harp Okulu Komutanlığı görevinden istifa eden Tuğamiral Türker Ertürk gördü. Amerika’nın Sesi’ne konuşan emekli amiral Ertürk, gördüğü listede yer alan isimlerin Fethullah Gülen cemaatine mensup olduğunu savundu.

“Atama planlarında yakından tanıdığım bir Atatürkçüyü pasifize etmişler. Pasif görev olan ve muhtemelen YAŞ da tasfiye edilecek olan subaylar önemli pozisyonlara atanmışlar. Yakın arkadaşınız bile olsa anlayamazsınız çünkü onlar kripto cemaatçidir. Ama bu atama planıyla kendilerini deşifre etmişler.”

Türker Ertürk: ‘Tasfiye korkusuyla cemaat alelacele darbe yaptırmış’

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı, bu darbenin hükümet komplosu olduğu iddialarının da gerçeklerle örtüşmediğini söyledi.

Ertürk, “Kimileri darbenin ilk olduğu saatlerde bu işin bir komplo olduğunu iddia etti. Ama bu düpedüz bir darbe teşebbüsü. Eksik kalan noktalar, eşgüdüm sağlayamamak ve üst rütbeli komutanları teşebbüsün içine çekememek. ‘Böyle darbe mi olur?’ deniyor. Bu kadroyla bu kadar yapılır. Karşısında devlet mekanizması var, sabaha kadar dayanamaz. Ordu bütünüyle işin içinde olmadan yapamaz. Yapamadılar. 20 yıllık emekleri heba edilecek ve tasfiye olacakları korkusuyla cemaat alelacele yaptırmış. Aslında cemaatin asıl hedefi bu darbeyi beş altı sene sonra yapmaktı. Pennsylvania’nın manipülasyonuyla pırıl pırıl çocuklar istikballerini mahvettiler” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG