Erişilebilirlik

Asyalı Amerikalılar Siyasette İddialı


Asyalı Amerikalılar Siyasette İddialı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Bazı uzmanlar Asya kökenli Amerikalılar’ı Amerikan politikasının “Yeni Uyuyan Devi” olarak nitelendiriyor. Asyalı nüfusun önümüzdeki 25 yıl içinde ikiye kat artması bekleniyor. California, ülkedeki toplam Asyalı nüfusunun 3’te 1’ine ev sahipliği yapıyor. Amerikan vatandaşlığına geçen bazı Asya kökenliler siyasete atılıyor. Ancak bu adaylar, seçime girmenin hiç de kolay olmadığını kısa sürede anlıyor.

Çin asıllı bir aday olan Ling Ling Chang, “Bir kere bir kapıyı çaldım, karşıma çıkan kadın ‘Asla bir Asyalı’ya oy vermem’ dedi” diyerek karşılaştığı zorluklardan bir örnek veriyor.

Buna rağmen, Asya kökenli Amerikalı adaylar özellikle de California’da başarılı oluyor.

Sukhee Kang, Koreli bir göçmen ve Demokrat Parti üyesi. 23 yaşında Amerika’ya gelen Sukhee, California’da eyalet senatörlüğüne aday.

Rakibi Cumhuriyetçi Ling Ling Chang da göçmen. Eyalet meclisinde görevini sürdüren Chang de 3 yaşındayken Tayvan’dan Amerika’ya gelmiş.

Chang, kararlılık ve seçmenlerle konuşmanın önyargıları ortadan kaldırdığını ve seçim kazandırdığını söylüyor.

California’nın Irvine kentinde belediye meclisi üyeliğine seçilen Kang da aynı fikirde. “Kapı kapı gezdim. Birçok kez başka partili seçmenler kapıyı yüzüme kapasa da pes etmedim. Seçim gününe kadar tam 20 bin evi ziyaret ettim” diyerek seçmenle konuşmanın işe yaradığını belirtiyor.

Kang ve Chang, gün geçtikçe sayısı artan ve California’da seçim kazanan göçmen siyasetçilerden yalnızca ikisi.

Güney California Üniversitesi'nden Dan Schnur, “Latin ve Asya kökenli göçmenlerin ekonomik ve kültürel fırsatlardan yararlanmanın ötesine geçip, siyasi fırsatları değerlendirmeye başladığını daha yeni yeni görüyoruz” diye konuşuyor.

Kang, “Asya asıllı Amerikalılar, ülkenin en hızla büyüyen nüfus grubu olduğunu belirterek, California’da yaşananların birkaç yıl içinde ülkenin diğer eyaletlerinde de yaşanacaklara işaret ettiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG