Erişilebilirlik

Asya Ülkelerinde İşgücü Yaşlanıyor mu?


Asya Ülkelerinde İşgücü Yaşlanıyor mu?
Asya Ülkelerinde İşgücü Yaşlanıyor mu?

Asya ülkelerindeki ekonomik büyümede genç işçi kesimindeki artış da etkili oldu. Ancak bu ülkeler zenginleştikçe doğum oranı düşmeye, yaşam süresi de uzamaya başladı. Bu da işgücünün yaşlanması anlamına geliyor.

Tayland’ın tarımcılıkla ünlü kuzey kesimlerinde çalışma yaşındaki halk kurak mevsimlerde para kazanmak için kentlere göç ediyor.

Son yıllarda fabrika işçilerine artan talep bu geçici göçü kalıcı hale getirdi. Gençler daha fazla para kazanmaya çalışırken yaşlılar ve çocuklar köylerde kalıyor.

Khon Kaen Üniversitesi Profesörü Dusadee Ayuwat 20 yıldır göç konusunda araştırma yapıyor: "Göç edenlerin çoğu 15 yaşında. Ortaokulu bitirdikten sonra 40 yaşına kadar çalışmak için kentlere göç ediyorlar."

Geleneksel olarak insan gücüyle işleyen tarlalarda şimdi makineler kullanılıyor, yaşlılar için de iş imkanları azalıyor.

Çin, Hong Kong, Japonya, Güney Kore ve Singapur’da da aynı sorun var. Yaşlı halkın sayısı batılı ülkelere oranla daha çabuk artıyor.

Tayland’da yaşlı nüfusun sayısının doğum kontrol uygulamaları nedeniyle 20 yıl içinde ikiye katlanması bekleniyor. Tayland’ın kuzeyindeki bölgelerde yaşlı kesimin oranı ülkenin geri kalanına oranla daha hızlı artıyor. Uzman Sopon Thangphet bu eğilimi Uluslararası Çalışma Örgütü adına araştırıyor: "Bu yaş grubunun masraflarına hazırlanmak için çok az zamanımız var."

Tayland Başbakanı Abhisit Vejjajiva yaşlı kesime yardım etmek için daha yapılacak çok iş olduğunu söylüyor. Başbakan, hükümetinin, yerel yetkililerin yaşlılarla ilgili sosyal programlarına destek vereceğini belirtiyor.

Bu yaşlı çift iki torunlarıyla Khon Kaen’de yaşıyor. Hükümetten ayda 18 dolar maaş alıyorlar. Yakındaki bir kentte çalışan çocukları onlara her ay bir miktar para gönderiyor ancak bu para masraflarına yetmiyor. Çift, "Maaşın 13 doları sigortaya gidiyor. Tüm masrafları karşılamak için her gün ekstra 3 dolar daha kazanmaları gerekiyor," şeklinde konuşuyor.

Bir Kuzey Taylandlı, çocuklarından yardım alamadığı için çok çalışması gerektiğini anlatıyor: "Yaşlıların iş sahibi olmalarını sağlamak için yerel sanayi sektörünün kilit rol oynaması gerekiyor."

Köylerde yaşlı nüfusun sayısı arttıkça, uzmanlar yerel yönetimlerin yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamada daha aktif davranması gerektiğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG