Erişilebilirlik

Asya-Pasifik Zirvesinde Çin'e Destek


Pekin'de düzenlenen zirvede Çin'in serbest ticaret bölgesi planına Asya-Pasifik liderlerinin onay vermesi Amerika'nın sunduğu alternatife karşı büyük bir başarı olarak yorumlanıyor

Pekin'de düzenlenen ekonomi zirvesinde, Asya-Pasifik liderleri Çin önderliğindeki serbest ticaret bölgesine onay verdi.

Bir süredir Asya-Pasifik Serbest Ticaret Alanı (APSTA) için çaba gösteren Pekin’e diğer ülke liderlerinin onay vermesi, Pekin’in Amerika’nın sunduğu alternatif karşısında aldığı büyük bir başarı olarak görülüyor.

Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nin kapanış konuşmasını yapan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bunun “tarihi” bir başarı olduğunu söyledi .

Asya Pasifik ülke liderlerinin desteklediği bu ticaret girişimi planının nasıl uygulanacağı konusu halen belirsizliğini koruyor. Yetkililer, bu girişimin başarıyla uygulanabilmesi için iki yıllık bir çalışma başlatılacağını açıkladı.

Çin’in bu planını memnunlukla karşıladıklarını bildiren Amerikalı yetkililer, bu yeni ticaret girişiminin Washington’un Çin’i dışında tuttuğu Trans-Pasifik Ortaklığıyla ters düşmediğini de savundu.

Öteyandan daha önce Amerika ve Çin, yüksek teknoloji ürünleri üzerinde gümrük vergilerini indirecek bir anlaşmaya vardı.

Başkan Obama,” Washington ve Pekin’in ulaştıkları bu "yeni anlayış," Dünya Ticaret Örgütü'nün Bilgi Teknolojisi Anlaşması’nı (ITA) genişletme görüşmelerine yol açacaktır” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG