Erişilebilirlik

Asya Kökenli Amerikalılar Önyargıları Aşıyor


Asya Kökenli Amerikalılar Önyargıları Aşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Amerika, birçok göçmene ve farklı kültürlere ev sahipliği yapan bir ülke olarak tanınır. Ancak bu kültürlerle ilgili bazı olumsuz önyargılar olduğu da bir gerçek. Asya kökenli Amerikalılar bu olumsuz önyargıları kırmayı başardıklarına inanıyor

Birçok farklı kültürü kaynaştıran Amerika’da, her etnik grupla ilgili olumsuz önyargılar da yok değil. Ancak Asya kökenli Amerikalılar genellikle örnek etnik grup olarak görülür.

Edwin Santos, Filipin asıllı bir Amerikalı: “Müdürüm bir gün bana ‘Filipinliler ve Asya kökenliler çok çalışkan’ dedi ve sonra daha fazla Filipinli'yi işe aldı.”

Çin asıllı Amerikalı Joy Chen de, okulda benzer yorumlarla karşılaşmış: “Öğretmenler iyi notlar almanızı bekliyor. Bu tür olumlu beklentiler sizi daha çok çalışmaya teşvik ediyor.”

Chen, bu algının Asya kökenli Amerikalılara yardımcı olurken, diğer kültürlerle ilgili olumsuz önyargıları körüklediğini söylüyor: “Birçok kişi bana ‘Meksika kökenli Amerikalıların veya siyahların üniversiteye girememeleri kültürel bir sorun. Onlar eğitime beyazlar veya Asyalılar kadar değer vermiyor’ dedi.”

Sanatçı Kristina Wong, örnek etnik grup algısının, Asya kökenli göçmenleri olumsuz etkileyebileceğini söylüyor: "Asya kökenlilerin mükemmel oldukları, her şeyi çok iyi yaptıkları ve hiç sorun yaşamadıkları algısı yüzeyin altındaki sorunların görülmesini engelliyor."

Wong, önyargıları yıkmak için, bir gösterisinde Asya kökenli Amerikalı kadınları etkileyen ruh sağlığı, depresyon, intihar gibi sorunları ele alıyor. Uzman Genevieve Erin O’Brien, Asya kökenli kadınların çoğunun ruh sağlığı konusunda yardım almadığını söylüyor: “Bazen dördüncü kuşak Japon uyruklu Amerikalıların bile akıl ve ruh sağlığına mesafeli bir yaklaşımları olabiliyor. Bunu utanç verici bir konu olarak görüyorlar.”

Wong yerleşmiş bazı algıları sanatıyla yıkmaya çalışıyor: “Irkın dış güzelliğe indirgenmesinden hoşlanmıyorum.”

Ancak çoğu kişi bunu sorun olarak görmüyor:

“Hoşunuza giden buysa, kendinizi engellemek zor.”

“Farklı ırk ve etnik grupları daha estetik buluyorsanız ve bu diğer insanlara kötü ya da uygunsuz davranmanıza neden olmuyorsa, ben bunda bir sorun görmüyorum.”

Ancak bazen bir ırkı daha estetik bulmak, başka algıları da körükleyebiliyor: “Asya kökenli Amerikalı kadınların erkeklere daha itaatkar olduğu yolunda yanlış bir önyargı var.”

Wong, ister okulda ister sahnede olsun, yanlış algıların düzeltilmesi için önyargıların açıkça tartışılması gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG