Erişilebilirlik

Astronotlar NASA'yı Neden Eleştiriyor?


Astronotlar NASA'yı Neden Eleştiriyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
NASA astronotları Eugene Cernan ve Harrison Schmitt 1972 yılında, Apollo 17 uzay seferinde, Ay’ın yüzeyini inceledi. Bu, insanoğlunun aya ayak bastığı sonuncu uzay yolculuğu oldu. Apollo 17’nin seferinin 40’ıncı yıldönümünde Cernan ve Schmitt, bu yolculuğun uzay çağında yepyeni bir dönem açacağını umduklarını ancak seferin bir tarih dersi haline geldiğini söylüyor.

Cernan, “Ay’a tekrar gideceğiz. Ondan sonra da hedefimiz Mars olacak. Ne zaman bilmiyorum ama olacak,” diyor.

Emekli astronot Eugene Cerman, Ay’da yürüyen 12 uzay adamından biri.

Cernan, aynı zamanda ayda yürüyen son insan: “40 yıl sonra hala Ay’da yürüyen en son astronot olarak anılmam benim için büyük hayal kırıklığı, çünkü oraya döneceğimize inanıyordum.”

Cernan, Apollo 17 astronotlarından Harrison Schmitt’le 1972 yılı Aralık ayında yapılan yolculuğun 40’ıncı yıldönümü törenine katıldı. Chicago’daki törene katılanlardan biri de astronot Jim Lovell’di.

19 Aralık 1972’de dünyaya dönerken, Schmitt ve Cernan 40 yıl sonra bir dönemin sona erişine tanık olacaklarını tahmin etmiyorlardı.

Schmitt, “Amerikalılar’ın Ay’a 40, 50, 60 yıl dönmeyeceklerini düşünmem bile imkansızdı, 40 yıldır Ay’a tekrar gidilmemiş olmasına inanmak zor,” diyor.

Cernan, “Yarım yüzyıl önce 250 bin mil uzağa gidip yepyeni bir kapı açtık ancak geleceğe ulaşamadık. Gelecek hala bizi bekliyor,” diyor.

Başkan George W. Bush’un önerdiği Ay’a seyahat planı Başkan Barack Obama tarafından iptal edildi.

Ciddi bütçe kesintileri ve ekonomik kriz yüzünden Kongre üyelerinin uzay araştırmalarına daha çok para ayırmasını beklemek zor. Astronot Cernan’a göre, bu, toplam bütçenin sadece küçük bir bölümü.

Eski astronot Cernan, “Uzay için vergiyle toplanan her bir doların sadece yüzde biri kadar harcama yapıyoruz,” diyor.

Emekli bir senatör olan astronot Harrison Schmitt’e göre, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA da yeterince istekli görünmüyor: “Mali açıdan büyük bir proje olmadığı doğru. Ancak jeopolitik bir hedef belirlenmemiş olmasından ileri gelen genel bir isteksizlik de hakim. Ayrıca Amerika’nın uzay alanında en büyük güç olmasının önemi de unutulmuş görünüyor.”

Cernan, “Bundan 50 yıl önce uzay liderliğini Sovyetler Birliği’nden almak için çok uğraştık. Yarım yüzyıl sonra bugün hiçbirşey yapmadan bekliyoruz. Bir tek Amerikalı’yı bile kendi araçlarımızla uzaya gönderemiyoruz,” diyor.

Uzay mekiği programı sona erdirildikten sonra Amerikan Space X şirketi dünya yörüngesine uzay adamı götürüp getirecek yeni bir araç üzerinde çalışıyor. Aracın birkaç yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Ancak Apollo programının emektarları için bu yeterli değil.

Emekli astronotlara göre, NASA, Ay’a dönme konusuna öncelik vermeli. Ay’dan sonraki hedef de kesinlikle Mars olmalı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG