Erişilebilirlik

Astım Hastaları İçin Doğru İlaç Dozu Nedir?


Kronik bir akciğer hastalığı olan astım, dünyada milyonlarca kişiyi etkiliyor. Astımı tamamen tedavi etmek mümkün olmasa da hastalığı kontrol altına almanın farklı yöntemleri var. Teksas Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaysa astım tedavisini kökten değiştirebilir.

Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor. Bu ilaçların içerdiği steroidler akciğerleri açıp mukoza miktarını azaltarak solumayı kolaylaştırıyor. Steroidler astım tedavisinde en sık kullanılan, en etkili ilaçlar.

Astım krizi sırasında solunum yolları tıkanıyor. Bunun nedeni bazen genetik, bazen de çevresel olabiliyor. Toz, hava kirliliği ya da sigara dumanı astım krizlerini tetikleyebiliyor. Sonbaharda dökülen yapraklar ya da çiçek polenleri gibi çevresel etkiler de astım krizlerine yol açabiliyor.

Frank Grizzaffi, astım hastası. Grizzaffi, ”Sabah ve akşam ikişer kez nefes açıcı sprey kullanmam gerekiyordu,” diyor.

Grizzaffi, on akademik merkezde, 300’den fazla astım hastasının dahil edildiği bir araştırmaya katıldı.

Araştırmada her hastanın astımını kontrol altında tutacak ilaçların mümkün olan en düşük dozu belirlendi. Araştırmanın uzmanlarından Doktor William Calhoun anlatıyor: ”Deneylerde bir hastanın aldığı steroid miktarı, hastada görülen astım belirtilerinin miktarına göre belirlendi. Astım belirtileri azaldığında aldıkları steroid miktarı da azaldı. Belirtiler arttığında ilaç miktarı da arttı.”

Doktorlar, ilaç dozunu ayarladıktan sonra üç ayrı tedavi yöntemi üzerinde çalıştı.

İlk grup, dozu ayarlanmış ilaçlarını her zamanki gibi kullanmaya devam etti. Diğer grubun ilaç dozu, solunum testlerinden sonra belirlendi. Son gruptakilereyse ilaçlarını sadece astım belirtisi olunca kullanmaları söylendi.

Uzmanlar, son gruptaki hastaların diğer iki gruptakiler kadar iyi durumda olduğunu, en büyük farklılığın, son grubun diğerlerinin yarısı kadar ilaç kullandığını söylüyor.

Doktor William Calhoun, ”Astım belirtilerine dayalı gruptakilerin kullandığı steroid miktarı diğerlerinin yarısı kadardı. Bu gruptakilerin sonbaharda görülen astım krizleri de azaldı. Sonhabar, astım krizlerinin çoğaldığı, hastanın iş ya da okula gidemeyecek kadar ağırlaştığı bir dönemdir,” şeklinde konuşuyor.

Frank Grizzaffi artık eski ilaç dozajını kullanmıyor: ”İlacımı sabahları sadece bir kez soluyorum, bu da tüm gün kendimi iyi hissetmeme yetiyor.”

Doktor Calhoun, astım hastalarının doktorlarına danışarak ilaç dozajlarını azaltmanın işe yarayıp yaramayacağını öğrenebileceğini söylüyor.

Astım Hastaları İçin Doğru İlaç Dozu Nedir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG