Erişilebilirlik

Assange’a 50 Hafta Hapis Cezası


Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, İngiliz mahkemesi tarafından Londra’daki Ekvador büyükelçiliğine sığınarak kefalet anlaşmasını bozduğu gerekçesiyle 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı. Assange sığındığı Ekvador Büyükelçiliği’nde yedi yıl boyunca kalmış, geçen ay polis tarafından buradan alınarak tutuklanmıştı.

Avukatı ise bunun Assange tarafından binlerce gizli diplomatik yazışmayı yayınlamasının ardından ABD’ye teslim edilmemek için çaresizlik içinde atılan bir adım olduğunu söyledi.

Wikileaks’in yayınladığı çoğu savaşlar ve ulusal güvenlikle ilgili olan yazışmaların bazıları Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Suudi kraliyet ailesi gibi dünya liderleriyle ilgili sert eleştiriler içeriyordu. Amerika Assange’ı komplo ile suçluyor ve iadesini istiyor.

Assange’a mümkün olan en yüksek cezayı veren Hakim Deborah Taylor, Assange’ın kanundan kaçmak için ayrıcalıklı durumunu kullandığını ve İngiliz adaletini hakir gördüğünü söyledi.

Assange destekçileri kararın açıklanmasının ardından ayağa kalkarak Assange lehine tezahürat yaptı ve mahkemeye karşı “utanın” sloganları attı.

Avukatı duruşmada Assange tarafından kaleme alınmış bir mektubu okudu.

“Davamı sürdürme şeklimi kendilerine yönelik saygısızlık olarak görenlerden kayıtsız şartsız özür dilerim. Amacım bu değildi. Kendimi ne kendimin ne de bana tavsiye verenlerin çözebileceği korkutucu koşullar içinde buldum. O zaman en iyisi olduğunu düşündüğüm şeyi yaptım”

Assange’ın avukatı Mike Summers, müvekkilinin 2012’de İsveç’ten ABD’ye gönderileceğine ve buradan da Küba’daki Guantanamo gözaltı merkezine aktarılacağı yönünde kuvvetli korkuları olduğunu kaydetti.

Summers, bu korkunun gerekçesi olarak orduya ait gizli bilgileri sızdırdığı için yedi yıl askeri hapishanede tutulan Chelsea Manning’in yaşadıklarını gösterdi. Summers, Manning’in uykusuz bırakıldığını ve askeri personelin önünde çıplak yürütüldüğünü söyledi.

Summers, Assange’ın Ekvador Büyüykelçiliği’ndeki küçük odalarda belirsiz süre kapalı kalmayı 12 ay İngiliz hapishanesinde geçirmeye tercih etmesinin nedeninin de bu korkuyu gösterdiğini kaydetti.

Ancak hakim savunmanın argümanlarını reddetti.

Assange’ın sınır dışı edilmesi durumuysa Perşembe günü Londra’da yapılacak bir duruşmada ele alınacak.

Wikileaks’ten Kristinn Hrafnsson mahkeme binasının önünde yaptığı açıklamada sınırdışı davasının en büyük ve önemli savaşları olacağını ve bu davanın Assange için ölüm kalım meselesi olduğunu söyledi.

Assange’ın sıradışı serüveni

47 yaşındaki Assange, WikiLeaks’i 2006 yılında kurmuştu. 2010 yılının Temmuz ayında WikiLeaks çoğu Afganistan’daki savaşla ilgili gizli ABD ordu raporlarından oluşan 91 binden fazla belge yayınladı. Aynı yılın Ekim ayında 2004-2009 yılları arasındaki Irak savaşıyla ilgili 400 bin kadar gizli belgeyi kamuoyuna sızdırmıştı.

2011 yılının Kasım ayında Londra Yüksek Mahkemesi Assange’ın hakkındaki cinsel taciz suçlamaları konusunda ifade vermek üzere İsveç’e iade edilmesi gerektiği kararını vermişti. Suçlamalar iki eski WikiLeaks gönüllüsü tarafından 2010 yılında yapılmıştı.

Assange, temyiz davasını kaybetmesinin ardından 2012 yılının Temmuz ayında sınır dışı edilmekten kurtulmak için Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Ağustos ayındaysa dönemin Ekvador Devlet Başkanı tarafından Rafael Correa tarafından kendisine siyasi sığınma hakkı verilmişti.

İsveç’in hakkındaki suçlamayı düşürmesinin arından da Assange, ABD’de yargılanmaktan kaçınmak için burada kalmaya devam etmişti.

Ancak 2017’de Ekvador’da yapılan seçimlerde Correa’nın yerine geçen Lenin Moreno Assange’ın sığınma statüsünü iptal etti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG