Erişilebilirlik

Assange’a Yönelik Tecavüz Suçlamaları Düşürüldü


İsveçli savcılar Wikileaks kurucusu Julian Assange’a yönelik tecavüz suçlamalarını yaklaşık 7 yıl sonra düşürdü. Assange, 5 yıldır Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğinde iltica etmek için bekliyordu.

Assange’ın İsveçli avukatı Per E. Samuelson yaptığı açıklamada, “Bu Julian Assange için tam bir zafer. Büyükelçiliği istediği zaman terkedebilir” dedi.

Ancak durum görünenden daha karışık.

Assange temize çıktı mı?

Assange son gelişmeyle temize çıkmış değil. Soruşturma, iki kadının Assange’ı 2010’da Stockholm ziyareti sırasında cinsel saldırıda bulunduğuna dair suçlamasıyla başladı. İsveç, İngiltere’den Assange’ı sorgulaması için iade etmesini istedi ve Assange tutuklanmamak için Haziran 2012’de Londra’da Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı.

Ardından soruşturma sürüncemede kaldı. İsveçli savcılar 2015’de cinsel saldırı suçlamasını düşürdü sadece tecavüz suçlaması kaldı.

İsveç Savcılık Dairesi Başkanı Marianne Ny, Cuma günü tecavüz suçlamasını da düşürdüğünü açıkladı. Buna gerekçe olarak Assange’ı kısa zamanda İsveç’e getirme ihtimalinin olmadığı bu nedenle de Avrupa’da hakkında tutuklama kararına daha fazla gerek olmaması gösterildi.

Savcı açıklamasında soruşturmanın Assange’ın,2020’den önce dava zaman aşımından düşmeden İsveç’e dönmesi durumunda yeninden açılabileceğini kaydetti.

Ny, davanın düşürülmediğini çünkü Assange’ın henüz suçsuz bulunmadığını da vurguladı.

Ny, “Suçlu ya da suçsuzluğuyla ilgili bir açıklama yapmıyoruz” dedi.

İsveç, Avrupa’da yakalama emrini kaldırdı yani İngiliz polisi artık İsveç’e iade için Assange’ı aramıyor ancak 2012 yılı Haziran ayında kefaletini ödemediği gerekçesiyle bir İngiliz mahkemesi yakalama emri çıkarmıştı.

Londra polisi büyükelçiliği terketme durumunda yakalama emrini uygulamak zorunda olduğunu belirtiyor. Bu suç için en fazla ceza 1 yıl hapis.

Asaange’ın çok daha hafif bir suç için şimdi arandığına dikkat çekiliyor.

Assange’a başka suçlamalar var mı?

Assange hakkında başka suçlama var mı, bu belirsiz. Assange kendisine yönelik Wikileaks’ın yayınladığı belgeler nedeniyle gizli bir Amerikan suçlaması olduğuna inanıyor.

CIA Başkanı Mike Pompeo, Wikileaks’i “düşman istihbarat servisi” olarak nitelemiş, Adalet Bakanı Jeff Sessions da geçen ay yaptığı açıklamada Assange’ın yakalanmasının öncelik olduğunu belirtmişti.

Amerikalı ve İngiliz yetkililer Assange için yakalama kararı olup-olmadığı konusunda yorum yapmıyor.

Bazı uzmanlar İsveç’in bu hareketinin Assange’ın güvenliğini daha fazla tehdit ettiğini belirtiyor. Cuma gününe kadar İngiltere için Assange’ı İsveç’e iade etmek öncelikliydi. Artık bu geçerli değil.

Avukat David Allen Green , “Assange büyükelçilik dışına çıktığında Amerika’ya iade konusunda daha fazla risk altında” şeklinde tweet attı.

Assange, Amerika iade isteğine İngiltere mahkemelerinde itiraz edebilir, bu da yıllarca sürebilir.

Assange'ın tepkisi

Assange, attığı tweet de “Çocuklarım büyürken ismime iftira atılmışken suçlanmadan 7 yıl tutuklu kalmak, affetmeyeceğim veya unutmayacağım” dedi.

Assange’a Yönelik Tecavüz Suçlamaları Düşürüldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:54 0:00

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG