Erişilebilirlik

İngiltere Ana Muhalefet Partisi: 'Assange Sınırdışı Edilmemeli'



İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin önde gelen figürleri Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın insan hakları temelinde ABD’ye teslim edilmesine karşı çıkılması gerektiğini savundu. Assange ABD tarafından Pentagon’un bilgisayarlarına sızmakla suçlanıyor.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbin yazdığı Twitter mesajında ABD’nin Assange’ı teslim almak için uğraştığını çünkü Assange’ın Irak ve Afganistan’daki "zulmü" gözler önüne serdiğini belirtti.

İşçi Partisi sözcüsü Diane Abbott da hükümetin sınırdışı işlemine insan hakları çerçevesinde engel olunması gerektiğini kaydetti. Sözcü, ABD’nin Assange’a karşı davasının Assange’ın ABD ordusu ve güvenlik servisleriyle ilgili açığa çıkardığı "utanç verici" unsurlardan kaynaklandığını belirtti.

Kimilerine göre kahraman kimilerine göreyse Rusya’ya Başkan Donald Trump’ın kampanyasına destek vermesi için gönüllü yardım yapan bir köstebek olarak görülen Assange’ın davasının geleceği büyük ilgi görüyor.

Başkan Trump 2016’da Wikileaks’i övmüş ve başkanlık yarışındaki Demokrat rakibi Hillary Clinton’un emaillerinin yayınlanmasını memnunlukla karşılamıştı.

Assange’ın önünde ABD’ye teslim edilmekten kurtulmak için büyük bir yasal mücadele görünüyor. İsveç de hakkındaki tecavüz suçlamalarından dolayı Assange’ın teslim edilmesini isteyebilir.

Ekvador’un Assange’ın sığınma hakkını geri almasıyla polis Wikileaks kurucusu Assange’ı Perşembe günü Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nden çıkartarak gözaltına almıştı. Assange 2012’de kefalet koşullarını ihlal ettiği için İngiliz polisi tarafından gözaltında tutuluyor.

ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri Assange’ı Savunma Bakanlığı Pentagon’daki gizli hükümet bilgisayarlarına sızdığı gerekçesiyle bilgisayar korsanlığı suçlamasıyla yargılamak istiyor. Suçlamanın niteliği, Assange gözaltına alındıktan sonra açıklandı. Suçlu bulunması halinde Assange en fazla beş yıl hapis cezası alacak.

İsveç de teslim edilmesini isteyebilir

Assange’ın kendisine teslim edilmesini isteyebilecek bir diğer ülkeyse hakkında tecavüz ve taciz suçlamalarının yapıldığı İsveç.

Assange 2012’de İngiltere’de kefaletle serbest bırakılmasının ardından Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Bu dönemde Assange taciz suçlamaları nedeniyle İsveç’e sınır dışı edilme tehdidiyle de karşı karşıyaydı. Assange neredeyse yedi yıl boyunca Ekvador Büyüykelçiliği’nde yaşadı.

İsveçli savcılar Assange hakkındaki davayı 2017’de düşürmüştü. Buna gerekçe olarak da Ekvador Büyükelçiliği’nin koruması altındaki Assange’ın İsveç’e getirilmesinin mümkün olmaması gösterilmişti. Ancak Assange’ın sığınma hakkının elinden alınması İsveç’in yeniden teslimini istemesi seçeneğini tekrar mümkün kılıyor. İki kadının taciz ve tecavüz iddiaları Assange tarafından reddedilmişti.

Londra’da ilk kez mahkeme karşısına çıkan Assange kefalet anlaşmasına uymamaktan suçlu bulundu.

Süreç yıllar sürebilir

Assange’ın 2 Mayıs’ta sınırdışı davasıyla bağlantılı olarak videokonferans aracılığıyla mahkemeye katılması bekleniyor. Sınırdışı sürecinde çok katmanlı temyiz aşamaları da olması bekleniyor. Bu nedenle de sürecin sonuçlanmasının birkaç yıl alabileceği belirtiliyor.

Sınırdışı davalarında uzmanlaşmış avukat Ben Keith mahkemenin Assange hakkındaki suçlamaları değerlendirirken suçlandığı durumların İngiltere’de de suç teşkil edip etmediğine bakılarak karar verileceğini kaydetti.

Ancak avukata göre bu durumun en muhtemel sonucu Assange’ın ABD’ye teslim edilmesi.

İngiltere’de kanunlar bir şüphelinin işkence ya da ölüm cezası alabileceği bir ülkeye gönderilmesine engel oluyor. Ancak Assange hakkında ABD tarafından yapılan bilgisayar korsanlığı suçlaması bu kadar büyük bir ceza gerektirmiyor.

Eğer İsveç de Assange’ın teslim edilmesi için talepte bulunursa hangi ülkenin talebine öncelik verileceğine İngiltere İçişleri Bakanı karar verecek.

Yetkililere göre normalde yapılan ilk talep öncelikli oluyor, Assange için ilk talep ABD’den geldi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG