Erişilebilirlik

Asrın Dolandırıcılık Davasında Banka da Suçlu Bulundu


Fransız Societe Generale bankasında gerçekleştirdiği yasa dışı işlemlerle bankayı 4.9 milyar Euro (7 milyar dolar) zarara soktuğu iddiasıyla yargılanan borsa simsarı Jerome Kerviel ile ilgili "asrın dolandırıcılığı davası'ndan sürpriz karar çıktı. Societe Generale Bankası'nın Kerviel'den zararın tümünü ödemesini talep ettiği davada Mahkeme, olayda yalnızca Kerviel'in değil, bankanın da sorumlu olduğuna hüküm getirerek, Kerviel'in yalnızca 1 milyon Euro tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Yaklaşık 8 yıldır süren davalar zincirinde, yaptığı yasa dışı borsa işlemlerinden bankanın da haberdar olduğunu öne süren Kerviel, sonunda bankanın sorumluluğunun tanınmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Dava çıkışında konuşan 39 yaşındaki borsa simsarı Kerviel, "Aslında hiç para ödememeyi bekliyordum. Ama 1 milyon Euro, bankanın istediği 4.9 milyar Euro'dan çok uzak bir rakam. Şimdi korku taraf değiştirdi. Mücadelemiz devam edecek" dedi. Kerviel ismini temizlemek için sonuna kadar mücadele etmeye ve davadan tümüyle beraat etmeye çalışacağını da açıkladı.

Duruşma çıkışında açıklama yapan Societe Generale Bankası'nın avukatı Jean Veil ise, "Societe Generale bu karardan memnuniyet duymaktadır" dedi.

Ancak, 4.9 milyarı kaybeden Fransız Bankası'nın kaybı bununla sınırlı kalmayacak. Hükumet, Banka'nın, olayın yaşandığı sene devletten aldığı 2.2 milyar Euro vergi muafiyetini de geri almaya hazırlanıyor.

8 yıllık hukuk savaşı

Kimine göre "asrın dolandırıcısı" kimine göre ise "finans sisteminin kurbanı" olarak değerlendirilen Jerome Kerviel, 8 yıl süren hukuk savaşını son olarak 2014 yılında kaybetmiş, 'yasa dışı borsa işlemleri gerçekleştirme, güveni kötüye kullanma ve dolandırıcılık' suçundan 2'si kapalı 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak karara rağmen "Banka ve benim üst yöneticilerim yaptığım işlemlerden haberdardı. Bankaya kar ettirdiğim zaman seslerini çıkarmadılar. Zarar edince herşey değişti" diyerek, asıl sorumlunun banka yönetimi olduğunu savunarak yeniden dava açmıştı.

Papa'ya kadar gitti

Fransız kamuoyunda da "Kerviel'in sadece dev finans sisteminin bir kurbanı" olduğunu düşünen radikal sol partiler genç borsa simsarını destekledi. Papa'yı ziyaret ederek yardım isteyen Kerviel ise Roma'dan Fransa'ya yürüyerek yaptığı "arınma" yürüyüşü sonunda Fransa topraklarına adım atar atmaz tutuklanmıştı. Ancak Papa'nın ve Fransızların desteğini almayı başaran Kerviel tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Son olarak, bu yaz, Fransız yönetmen Christophe Barratier'nin Kerviel'in yaşadıklarını anlatan "L'outsider" adlı filmi genç borsacının yaşadıklarını açıkça gözler önüne sermiş, bankanın sorumluluğu da filmde çok net bir biçimde anlatılmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG