Erişilebilirlik

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay Tahliye Edildi


İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan Özgür Gündem gazetesi davasında tutuklu yargılanan yayın kurulu üyeleri Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay ile gazetenin yayın yönetmeni Zana Kaya’yı tahliye etti.

Yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci Necmiye Alpay ve Zana Kaya terör örgütü suçlamasıyla yargılanıyordu.

Tahliye edilen Zana Kaya ve tutukluğuna devam kararı verilen İnan Kızılkaya personel ve araç eksikliği nedeniyle duruşmaya getirilmedi. “Taş Bina ve Diğerleri” adlı kitabıyla Sait Faik Hikaye Armağanı kazanan yazar, savunmasında savaş karşıtı, anti militarist bir kişi olduğunu söyledi.

Aslı Erdoğan: “Kimseden talimat almadım, Kandil’e gitmedim”

Aslı Erdoğan, “meşru müdafaa bile olsa insan öldürmeyi asla kabul etmeyen, et bile yemeyen bir kişiyim. Özgür Gündem gazetesi verilen izin doğrultusunda faaliyet gösteren, her nüshası basın savcılığınca denetlenen bir gazetedir. 2011'den bu yana gazetede edebi yazılar yazıyorum. 2013'te gazeteden ayrıldım, ara ara yazmaya devam ettim. Her ne kadar gazete künyesinde danışma kurulu üyesi olarak adım kayıtlı olsa da fiilen hiçbir danışma kurulu üyeliği yapmadım. Kurul olarak da hiç toplanmadık” dedi.

Aslı Erdoğan, yazı yazarken hiç kimseden talimat almadığını, Kandil’e hiç gitmediğini ve PKK hakkında da tek satır yazmadığını sözlerine ekledi.

Necmiye Alpay: “Yargısız infaza uğradım”

Sanıklardan Necmiye Alpay ise ifadesinde sadece ifade özgürlüğünü savunduğu için danışma kurulu üyeliğini kabul ettiğini belirttikten sonra “şeklen de bir günlük yayın yönetmenliği yaptım. Her ikisi de tamamen kağıt üzerinde, şekli bir husustur. Bugüne kadar yazdığım hiçbir yazıdan dolayı tatbikata uğramadım. 4 aydır tutukluyum. Bir anlamda yargısız infaza uğradım” dedikten sonra tahliye ve beraatini talep etti.

Savunmalardan sonra Alpay, Erdoğan ve Kaya tahliye edilirken her üç isme de yurtdışına çıkış yasağı kondu.

Sanıklar 6,5 yıldan müebbet hapse kadar çeşitli cezalarla yargılanıyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede tek tutuklu sanık İnan Kızılkaya.

Bugün tahliye edilen Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Kaya ile birlikte tutuksuz yargılanan Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Kemal Sancılı ve Bilge Akut’un haklarında “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “ülke bütünlüğünü bozmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından 6,5 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen cezalar isteniyor.

Yabancı misyon temsilcilerinin de takip ettikleri duruşma, 2 Ocak 2016’ya ertelendi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG