Erişilebilirlik

Fransa: ‘Askerlerimiz Siyasi Çözüm Bulunduğunda Suriye’yi Terk Edecek’


Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Fransa'nın askerlerini Suriye'den çekme koşulunu açıkladı. Le Drian, "Askerlerimiz Suriye'de politik çözüm bulunduğunda bölgeyi terkedecek" dedi. Suriye'deki Kürt güçlerinin Fransa'nın en iyi müttefiki olduğunu söyleyen Le Drian, Kürtler'in uluslararası seviyede güveliklerinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Cnews haber kanalına konuk olan Le Drian, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump'ın pek çok kez konuya ilişkin görüştüklerini vurguladı. Bakan, Uluslararası baskı nedeniyle Trump'ın Suriye'den Amerikan askerlerini çekme işlemini yavaşlatacakları açıklamasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Dışişleri Bakanı, Fransız yetkililerin ağzından ender duyulur bir şekilde Fransız askerlerinin Suirye'deki varlığını kabul ederek, çekilme koşuluna da açıklık getirdi.

Le Drian, "Bu bölgede iki farklı savaş var. Birisi DAEŞ ile yürütülen savaş, ikincisi de iç savaş. DAEŞ'e karşı savaş daha bitmedi. Ve Fransa'nın bölgedeki temel mücadelesi bu. Irak'ta yoğun bir şekilde varız. Suriye'deki askeri varlığımız ise son derece sınırlı (200 asker). Amerikan askerlerine eşlik ediyoruz. Ve elbette ancak bir politik çözüm bulunduğunda Suriye'yi terkederiz" dedi.

"Kürtler en iyi müttefikimiz"

Le Drian, Suriye'den çekilmeden önce bölgede koalisyon güçlerinin müttefiki olan Kürt güçlerinin de korunması gerektiğini vurguladı ve bunun için önümüzdeki bir kaç gün içinde Bağdat'a giderek Iraklı ve Kürt yetkililerle görüşeceğini açıkladı.

ABD'nin Suriye'den daha yavaş çekileceğini açıklamasında Fransa dahil pek çok kaynaktan gelen baskının rolü olduğunu belirten Le Drian, “Ancak Amerika'nın bu hızlı çekilme kararı Kürtleri zor durumda bıraktı. Suriye Kürtleri bizim bölgede en iyi müttefikimiz ve bölgede Kürtler'in haklarına saygı gösterilmeli. Çünkü Suriye'de DAEŞ ile mücadeleye en çok onlar katkı sağladı. Önümüzdeki bir kaç gün içinde bu konuları konuşmak için Irak'a gideceğim. Uluslararası ölçekte Kürtler'in güvenliğinin sağlanması gerekli” dedi.

Le Drian, Suriye'nin kuzeyinde Kürtler'in elinde tutuklu bulunan IŞİD militanı Fransızlar'ın serbest kalmasından da endişe ettiklerini ve bu militanların bölgede yargılanmasını tercih ettiklerini söyledi.

Trump'ın ABD askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklamasının ardından YPG, ellerindeki IŞİD militanlarını tutmaya devam edemeyecekleri uyarısında bulunmuştu. Kürtler'in Rusya aracılığıyla Esat rejimiyle görüşmeleri de devam ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG