Erişilebilirlik

Aşk Geçidi'nde Ölenlerin Sayısı 19'a Yükseldi


Almanya'da düzenlenen ve dünyanın en büyük açık hava tekno müzik festivali olan Aşk Geçidi'nde izdihamdan yaşanan panik en az 19 kişinin ölümüne yol açtı

Dünyanın en büyük açık hava tekno müzik festivali olarak kabul edilen ve Almanya'nın Duisburg kentinde geçen Cumatesi düzenlenen Love Parade (Aşk Geçidi) büyük bir faciayla sona erdi.

Duisburg kentinde yüzbinlerce gencin tekno müziği eşliğinde eğlenmek için buluştuğu Love Parade adlı şenlikte yaşanan panik en az 19 kişinin ölümüne, 342 kişininde kısmen ağır yaralanmasına neden oldu. Almanya’nın son yıllarda yaşadığı en büyük trajedilerden biri olarak tanımlanan olaya, eski bir tren garında yapılan festivalin alanına girişte kullanılan tünellerden birinde oluşan panik ve kaos neden oldu.

Polisin verdiği bilgilere göre, festival alanına gün boyunca 1,4 milyon kişinin gelmesinden sona, yetkililer alana girişi kapatma kararı aldı. Ancak festival alanına girişi bekleyen binlerce kişi alana yönlendirilen 200 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki tünelde sıkıştı. Mahsur kalanların neden olduğu panikte bir anda yüzlerce kişinin tünelin iki yönüne doğru yüklenmesiyle izdaham oluşurken, 16 kişinin ezilerek, 3 kişinin ise kaldırıldıkları hastanelerde yaşamlarını yitirdiği açıklandı. Trajedinin kurbanları arasında en az dört yabancı uyruklu bulunuyor, ancak ölenler arasında Türk kökenli yok.

Yetkililer hastanede tedavi altında olanlardan bazı yaralıların durumunun ciddiyetini koruduğunu açıkladı. Organizatörler ve oluşturulan kriz merkezi yaşanan olaylara rağmen, başka panik olaylarına neden olmamak amacıyla şenliği sürdürme kararı aldı. Yakınlarından haber almak isteyenler nedeniyle cep telefon şebekeleri Almanya çapında çökerken, yüzbinlerce genç akşamın geç saatlerine kadar tekno müziği eşliğinde ve olayın yaşandığı yerin hemen yanıbaşında eğlenmeye devam etti.

Polis ve Federal Başsavcılık ise, faciayla ilgili dün geniş kapsamlı soruşturma başlattı ve organizasyonla ilgili tüm belge ve protokollere el koydu. Yetkililer şenliğin yapıldığı alanın en fazla 500 bin kişiyi alabilecek büyüklükte olduğunu, buna rağmen yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin geldiğini belirtiyorlar ve olası bir izdahama karşı önlemlerin de yeteri kadar planlanmadığını öne sürüyorlar.

Bu arada Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff, olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasını ve soumluların cezalandırılmasını istedi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise yaşanan trajediyi dehşet verici bir olay tanımladı. Love Parade’ın organizatörleri ise bu yıl 21. kez düzenlenen Aşk Geçidi’nin Cumartesi günkü olaylardan sonra bir daha yapılmayacağını açıkladılar. Berlin Duvarı’nın yıkıldığı 1989’da Berlin’de müzik ve aşk yoluyla barış, hoşgörü ve anlayış için bir gösteri olarak başlayan Love Parade, geride kalan dönemde dünya çapında bilinen ve her yıl yüzbinlerce tekno müziği severin katıldığı geleneksel bir sokak şenliğine dönüştü.
2006 yılına dek Berlin’de düzenlenen Aşk Geçidi, 2007 yılından bu yana da Almanya'nın batısındaki Ruhr bölgesinde farklı kentlerde tertipleniyordu. Bu yılki Love Parade ‘The Art of Love’, Aşk sanatı başlığı altında ve İstanbul’un yanısıra 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan Ruhr Havzası etkinlikleri kapsamında düzenlendi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG