Erişilebilirlik

Aşırıcılıkla Mücadelede Uzun Vadeli Hedefler


Amerika Dışişleri Bakanı’nın Güvenlik, Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Sarah Sewall
Amerika Dışişleri Bakanı’nın Güvenlik, Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Sarah Sewall

Şiddete varan aşırıcılıkla mücadele, Obama yönetiminin mevcut terörle mücadele çabalarının yanısıra öncelik vermeyi amaçladığı bir başka konu.

Bu mücadeleyi küresel düzeyde yürütmeyi hedefleyen Başkan Barack Obama Şubat ayında Beyaz Saray’da bu amaçla bir zirve düzenlemişti. Zirveye hükümetlerin yanısıra, sivil toplumlar ve özel sektör gibi devlet dışı kişi ve kurumlardan da katılım oldu.

Mevcut terörle mücadele çabaları güvenlik ve istihbarat alanında yürütülürken, Amerika’nın radikal şiddetle mücadele hedefleri daha geniş ve uzun vadeli çabaları kapsıyor. Aynı zamanda bu mücadelede hükümetler kadar sivil toplum örgütleriyle yerel toplulukların seferber edilmesi amaçlanıyor.

Radikal şiddetle mücadele çabaları, IŞİD, El Şebab ve Boko Haram gibi yakın tehditlerden öte toplumların terör odaklarının içine çekilmesini, bireylerin terör örgütlerine katılmasını sağlayacak aşırıcılığı ve şiddeti savunan görüşlerin yayılmasını, bu şekilde uzun vadede ortaya çıkabilecek tehditlerin önlenmesini amaçlıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı’nın Güvenlik, Demokrasi ve İnsan Haklarından sorumlu Yardımcısı Sarah Sewall, şiddete varan aşırıcılığın tanımını yaparken, yasal bir tanım olmamakla birlikte, şiddeti teşvik eden tüm radikal ideolojileri kapsadığını söyledi.

“Terörle mücadele çabalarında bir değişiklik yok” diyen Sewall, şiddete varan aşırıcılık tanımının terörle mücadeleyi de kapsadığını söyledi. Washington’da yabancı gazetecilere Obama yönetiminin Şubat ayındaki zirveden bu yana geldiği aşamayı açıklayan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Başkan Obama’nın Şubat ayındaki zirvenin açılışında şiddete varan aşırıcılığı besleyen üç önemli faktöre değindiğini hatırlattı. Obama’nın konuşmasında yoksullukla mücadelenin önemine dikkati çektiğini söyleyen Sewall, yoksulluğun istikrarsızlık ve kanunsuzluğa yol açtığını ve aşırıcıların kendilerine yandaş ve eleman toplamasına fırsat sağladığını belirtti. İkinci olarak Obama’nın şiddete varan aşırıcılıkla mücadele için yerel unsurları, yerel toplumları, yerel hükümetleri ve sivil toplum ağlarını devreye sokmanın önemine değindiğini belirten Amerika Dışişleri Bakan yardımcılarından Sewall, Başkan Obama’nın üçüncü olarak yalnızca teröristlerin etkisi altına giren bölgelere değil, teröristlerin etkisine açık bölgelere de odaklanılması gerektiğini, bu şekilde bu bölgelerin terör tehlikesinden korunmasının öneminin altını çizdiğini kaydetti.

Amerika Dışişleri Bakanı’nın sivil güvenlik, demokrasi ve insan haklarından sorumlu yardımcısı Sarah Sewall
Amerika Dışişleri Bakanı’nın sivil güvenlik, demokrasi ve insan haklarından sorumlu yardımcısı Sarah Sewall

Amerika Dışişleri Bakanı’nın Güvenlik, Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Sarah Sewall, şiddete varan aşırıcılıkla mücadele çabalarının uzun vadeli bir proje olduğunu hatırlatarak, bu konuda önümüzdeki aylarda uluslararası toplantıların yapılacağını ve Eylül ayındaki Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları sırasında gelinen aşamanın değerlendirileceğini söyledi. Sewall, devletlerin aşırıcılıkla mücadelede kendi ulusal planlarını değerlendirmek üzere 29 Temmuz’da Roma’da bir başka toplantı olacağını bildirdi.

Şiddete varan aşırıcılıkla mücadele konusunda Şubat ayındaki zirvede alınan kararlar uyarınca özellikle bu radikal ideolojileri besleyen radikal unsurların tespiti ve bunların çözümüne yönelik çabaların koordine edilmesi; başta dini ve etnik azınlıklar olmak üzere tehdit altındaki bölgelerde tüm nüfusun korunma altına alınması; sivil toplumun, gençlik ve kadın derneklerinin, dini liderlerin ve terör mağdurlarının örgütlenmesi ve güçlendirilmesi; bu bölgelerde ekonomik ve eğitim fırsatlarının özellikle dışlanmış kesimleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi; ayrıca aşırıcı kesimlerin yaydığı propaganda mesajlarını zayıflatacak söylem ve tartışmaların üretilmesi gibi önlemler gündemde.

Şiddeti teşvik eden radikal ideolojilerle mücadele kapsamında Mayıs ayından Ağustos’a kadar Arnavutluk, Avustralya, Cezayir, Kazakistan, Kenya, Moritanya ve Norveç’te uluslararası toplantılar düzenleniyor.

Aşırıcılıkla Mücadelede Uzun Vadeli Hedefler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG