Erişilebilirlik

Aşırı Tuzdan Kaçının!


Aşırı Tuzdan Kaçının!
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada ölümlerin başlıca nedenlerinden biri. Yüksek tansiyon da bu hastalıklarda temel risk faktörü. Bu yüzden de bazı sağlık uzmanları tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarını önlemeyi amaçlayan programlar yürütüyor.

Aşırı tuz kullanımı yüksek tansiyona, felç ve kalp krizine neden olabilir. Kenya’daki Weill Cornell Tıp Fakültesi uzmanları, güney Afrika ülkelerinde yüksek tansiyon hastalığının hızla yayıldığı uyarısında bulunuyor. Aynı sorun Latin Amerika’da o kadar yaygınlaştı ki Pan Amerikan Sağlık Örgütü Akıllı Tuz Kullanımı adlı bir program başlattı.

Programın koordinatörü, Branka Legetic, “Yüksek tansiyon tüm dünyada ciddi bir sorun. Bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında en büyük risk faktörü,” diyor.

Legetic, birçok kişinin aşırı sodyum tüketiminin zararlarından habersiz olduğu görüşünde. Dünya Sağlık Örgütü de, günde beş gramdan, yani bir çay kaşığından fazla tuz kullanılmamasını öneriyor. Akıllı Tuz Kullanımı programının hedefi de, 2020 yılına kadar tuz tüketimini yarı yarıya azaltmak.

Legetic, “Bazıları günde, 10, 11 hatta 17 gram tuz kullanıyor. Mesela Karayip ülkelerinde tuz kullanım miktarı, önerilenden iki hatta üç kat fazla,” şeklinde konuşuyor.

Amerika’da da “Bir Milyon Kalp” adlı program 2017 yılına kadar bir milyon kalp krizi ve felç vakasını önlemeyi amaçlıyor. Janet Wright, program direktörü.

Wright, “Öncelikle bireylere bilinç aşılamayı umuyoruz. Amerika’da kalp hastalıkları birinci ölüm nedeni. Her üç kişiden biri kalp hastalıkları yüzünden ölüyor. Onun için bu konu herkes için çok önemli,” diyor.

Doktor Wright, basit yöntemlerle kalp sağlığının korunabileceğini söylüyor: “Diyetinize meyve ve sebze eklemek ve her hafta 1,5 saat egzersiz yapmak çok yararlı. Doktorunuzun yazdığı reçeteli ilaç varsa bunu düzenli kullanmak da çok önemli.”

Wright, ilaç almayı bir gün bile aksatmanın, kalbe, böbreklere, gözlere ve damarlara zarar verdiğini söylüyor. Branka Legetic de, sağlıklı beslenmenin kalp ve damar sağlığına büyük yararı olduğunu kaydediyor: “Herkesin ne yediğine, ne kadar yediğine çok dikkat etmesi gerekiyor. Doğal ve işlenmemiş gıda tüketimi de çok önemli.”

Pan Amerikan Sağlık Örgütü, işlenmiş gıda üreticilerinden de kullandıkları sodyum miktarını azaltmalarını istiyor. Uzmanlar, bu sağlanıncaya kadar, herkese daha az işlenmiş gıda yemelerini öneriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG