Erişilebilirlik

Aşırı Sıcaklarda Rahat Oruç Tutmak İçin Öneriler


Bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz aylarına rastlaması, yazın da aşırı sıcak geçmesi ve sahurla iftar arasındaki sürenin uzunluğu nedeniyle sağlığa daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç hastalıkları ve Check-up Uzmanı Dr. Sibel Güney, rekor sıcaklıkların yaşandığı günlerde oruç tutanlara çeşitli tavsiyelerde bulunuyor.

Aşırı sıcaklarda her zaman dikkat edilmesi gereken en önemli konunun terleme ile oluşan sıvı kaybının giderilmesi olduğunu belirten İç hastalıkları ve Check-up Uzmanı Dr. Sibel Güney, yeterli sıvı alınmamasının vücut ısısında artışa, tansiyon düşüklüğüne, hatta bayılmalara neden olabileceğini vurguluyor. Bu durumun halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, konsantrasyon bozukluğu, kas krampları, idrar yolu infeksiyonlarına bile neden olabileceğini vurgulayan Dr. Sibel Güney, şöyle konuşuyor: “Bu nedenle vücutta sıvı ve tuz dengesinin sağlanması önem taşır. Bol sıvı tüketilmeli, aşırı terlemeye neden olacak ortamlarda bulunmaktan kaçınmalı, aşırı efor gerektiren çalışmaları olabildiğince sıcak saatlerde yapmaktan kaçınmalı.”

Oruç tutulan sürenin uzunluğu ve aşırı sıcakların, normalden daha fazla dikkat gerektiren bir Ramazan ayı geçirilmesine neden olduğunu belirten Dr. Sibel Güney, iftar ve sahurda yenilen yiyeceklerin de gün içinde sıvı kaybını arttırmayacak şekilde seçilmesinin önemini vurguluyor. Doktor Güney’in oruç tutanlara önerileri şöyle:

• Özellikle susama hissini ve vücut ısısını arttıracak gıdalardan kaçınılması gerekir.

• Tuzlu, baharatlı, soslu yiyeceklerle kızartmalar, hamurlu ve şerbetli tatlılar, şekerli içecekler hem ağız kuruluğu ile susama hissini arttırır, hem de içerdikleri fazla enerji nedeniyle vücudun fazla ısınmasına neden olurlar.

• Uzun açlık süresi nedeniyle, iftar ile sahur arasında sık ve az olarak gıda alınması, hızlı ve büyük porsiyonlar şeklinde yemekten kaçınılması gerekir, böylece iftar sonrası oluşacak mide - barsak sorunları, tansiyon ve kan şekeri düzensizlikleri önlenmiş olur.

• Gün içinde oluşan tatlı yeme eğiliminin meyveyle giderilmesi hem sıvı, hem de potasyum - magnezyum desteği açısından çok daha yararlıdır. Ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar ve dondurma seçilebilir.

• Oruç tutan kişilerin gün içindeki eforlarını, bulundukları ortamın sıcaklığını ve giysilerini aşırı terlemeyi önleyecek şekilde kontrol etmeleri yararlı olacaktır.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG