Erişilebilirlik

Aşırı Muhafazakar Yahudilerden İsrail Polisine “Nazi” Benzetmesi


Aşırı Muhafazakar Yahudilerden İsrail Polisine “Nazi” Benzetmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

İsrail’de yüzlerce aşırı muhafazakar Yahudi, zorunlu askerlik hizmetini protesto etti, polis 30’dan fazla göstericiyi gözaltına aldı.

İsrail nüfusunun %10’unu oluşturan aşırı muhafazakarlar, günlerdir ülkenin değişik yerlerinde zorunlu askerlik uygulamasında tepki gösteriyor.

Gösteriler, aşırı muhafazakar bir gencin kaydını yaptırmak için askerlik şubesine gitmeyi reddetmesi üzerine tutuklanmasıyla başladı.

İnsan zinciri oluşturan göstericiler, kendilerine tazyikli su sıkan polise “Naziler” diye sloganla karşılık verdi.

İsrail’de erkekler 2 yıl sekiz ay, kadınlar ise iki yıl zorunlu askerlik yapıyor. Arap asıllı İsrail vatandaşları bu uygulamanın dışında tutuluyor.

Dini okullara giden aşırı muhafazakarlar da istisnai olarak uygulama dışında tutuluyor. Ancak laik kesim buna itiraz ediyor ve istisnanın kaldırılmasını istiyor.

Dün okullarına giden aşırı muhafazakarlar askerlik yapmasalar da, askerlik şubelerine giderek kayıt yaptırmak zorunda. Ancak bazı katı din adamlarının öğretileri uyarınca bazıları bu kayıt işlemine de itiraz ediyor.

Katı tutum yanlısı hahamlar, askerlik yapan aşırı muhafazakar gençlerin bu değerlerini kaybettiğine inanıyor.

Aşırı muhafazakar kadınlar zorunlu askerlik uygulamasının dışında tutuluyor, ancak isterlerse bu göreve talip olabiliyorlar.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG