Erişilebilirlik

'Aşılanmaya Karşı Direnç Gelecekte Tehlikeli Sonuçlar Doğurabilir'


'Aşılanmaya Karşı Direnç Gelecekte Tehlikeli Sonuçlar Doğurabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Sağlık çalışanları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa sokaklarında, halka sarı humma aşı programına katılma çağrısı yapıyor.

Bu yıl Kongo ve Angola’da patlak veren sarı humma salgını yüzlerce insanın ölümüne yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü, her iki ülkede toplam 15 milyon kişinin aşılanmasını hedefliyor.

Londra Üniversitesi Hijyen ve Tropikal Hastalıklar Fakültesi’nin yaptığı bir çalışmanın sonuçları, Afrika bölgesindeki insanların, dünyanın geri kalanına göre aşılara daha fazla güvendiğini ortaya koydu. Afrika’daki ankete göre, katılımcıların sadece yüzde 7,4’ü aşıların tehlikeli olduğunu söylüyor.

Bu oran Avrupa’da, özellikle de Fransa’nın katkısıyla yüzde 15,8’e ulaşıyor. Fransız halkının yüzde 41’i aşıların güvenliğini sorguluyor.

Londra Üniversitesi Hijyen ve Tropikal Hastalıklar Fakültesi'nden Doktor Heidi Larson, "Yıllar önce Hepatit B aşısının MS yani multipl skleroz hastalığına yol açtığı iddiaları kaygılara yol açtı. Bu iddialar bilimsel olarak çürütülmüş olsa da kaygılar sürüyor. Bugünse HPV aşısının yan etkileriyle ilgili kaygılar var. Ancak bu yan etkiler bilimsel olarak kanıtlanmış değil” diye konuşuyor.

Fransa’daki güvensizlik, 2009’daki H1N1 virüsü yani domuz gribi salgınına halkın verdiği tepkiyle de körüklendi. Hükümet o yıl 94 milyon doz aşı için 1,4 milyar dolar harcadı. Ancak aşıların büyük kısmı satıldı veya imha edildi.

Doktor Heidi Larson, bu güvensizliğin bedelinin ağır olabileceğini söylüyor. Çünkü aşılanmaya gösterilen direncin gelecekte ölümcül grip türleriyle karşılaşılabileceği olasılığı karşısında tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Uzmanlar, aşılara olan güvenin azalmasının ve insanların aşı olmaya karşı çıkmasının salgınları tetikleyeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG