Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı Carter'dan Türkiye Uyarısı


ABD Savunma Bakanı Carter'dan Türkiye Uyarısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan koalisyon mensubu 7 ülkenin Savunma Bakanları, Paris'te toplanarak bu terör örgütüyle askeri mücadele stratejilerini değerlendirdi. Toplantıdan, IŞİD'in bölgede ciddi anlamda gerilediği ve Musul ile Rakka'nın IŞİD'den geri alınması için "bombardımanların yoğunlaştırılması" kararı çıktı. Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, Türkiye'yi "sınır güvenliği", Rusya'yı da "Suriye'de IŞİD'i vurma" konusunda uyardı. Toplantıya Türkiye ve Rusya'nın davet edilmemesi dikkat çekti.

Fransa'nın başkenti Paris'te biraraya gelen Avusturya, Almanya, İtalya, İngiltere, Hollanda, Amerika ve Fransa Savunma Bakanları, koalisyon güçlerinin IŞİD'e yönelik sürdürdüğü operasyonun bilançosunu çıkardı. Savunma bakanları 2016 yılı için de ortak askeri strateji belirledi. Fransa Savunma Bakanı Jean Yves le Drian ile Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter ortak basın toplantısı düzenleyerek IŞİD’le mücadelenin askeri bilançosu hakkında bilgi verdiler, 2016'da mücadelede izlenecek askeri stratejinin ana hatlarını çizdiler.

Le Drian, "Çabalarımız meyvesini veriyor. Cephede IŞİD geriliyor. Örgütün kaynaklarını vurmayı başardık. Şimdi uyumlu ve ortak bir strateji geliştirmenin zamanı" dedi. Amerikalı mevkidaşı Carter da, "IŞİD’le mücadelede üç anahtar hedefimiz var: Örgütün Rakka ve Musul'daki merkezlerini yok ederek IŞİD kanserini yenmek. Bu tümörün metastaz etkisini yıkmak, yayılmasını engellemek. Ve kendi evimizde halkımızı korumak," diye konuştu.

"Rusya yanlış strateji izliyor"

Paris'te düzenlenen zirvenin en önemli eksiği, konferansa davet edilmeyen Rusya oldu. Ortak basın toplantısında her iki savunma bakanı da Rusya'yı uyardı. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, "Rusya, Suriye dosyasında önemli bir aktör. Rusya'nın bu rolünü IŞİD'e karşı mücadele ederek kullanmasını diliyoruz, bölgede IŞİD ile çarpışan örgütlere karşı değil" dedi. Amerika Savunma Bakanı Carter tonu daha da sertleştirerek, "Ruslar Suriye'de yanlış bir stratejik yol izliyorlar. Eğer bu değişmezse işbirliği için ortak bir temel oluşturmak da zor" uyarısında bulundu.

Brüksel çağrısı

İki bakan bölgede kara harekatını yürütecek Irak askerinin yanı sıra sivil halkın korunması için polis eğitimine de büyük önem verdiklerini kaydettiler. Amerika Savunma Bakanı, üç hafta sonra Brüksel'de koalisyona katılan 26 AB üyesinin katılımıyla yeni bir zirve yapılmasını ve Avrupa'dan koalisyona daha etkin katılım sağlaması çağrısında bulundu.

Türkiye'ye "daha etkin mücadele" çağrısı

Konferansın ardından Paris'te kalarak Askeri Okul'da (Ecole Militaire) bir konuşma yapan Amerika Savunma Bakanı Carter, uzun süredir sınırlarında "IŞİD'e tolerans göstermekle" suçlanan Türkiye'yi uyardı. Carter, "Türkiye IŞİD’le mücadelede daha iyisini yapabilir. Özellikle sınırlarını daha iyi kontrol etme konusunda. Türkiye şu anda yaptığından fazlasını yapmalı, böylece, dün diğer savunma bakanlarıyla tartıştığımız etkin mücadele süreci önemli ölçüde ilerleyecektir. Biliyoruz ki Suriye ile sınırı uzun ve zor. Ama Türkiye, sınırlarını daha iyi kontrol etmeli. Türkiye sınırları halen IŞİD militanlarının gelip-gidebildiği lojistik edinebildiği bir yer. Tıpkı Amerikan ordusunun yaptığı gibi, koalisyondaki tüm ülkelere daha fazla çaba göstermeleri için çağrıda bulunuyorum. Türkiye'nin de daha fazlasını yaptığını görmek isterdim," dedi.

Operasyonun bilançosu

Sonbahardan bu yana IŞİD'e yönelik bombardımanı yoğunlaştıran Amerika'nın ardından, 13 Kasım'da IŞİD'in gerçekleştirdiği ve 132 kişinin yaşamını yitirdiği Paris saldırısının ardından Fransa da operasyonları yoğunlaştırdı. Bugüne kadar 400 bombardıman gerçekleştiren Fransız ordusu, yalnızca Paris saldırısından bu yana 100 bombardıman gerçekleştirdi. Amerika Savunma Bakanlığı verilerine göre ise, IŞİD'e karşı 6 bin 393'ü Irak'ta olmak üzere toplam 9 bin 627 hava saldırısı düzenlendi. Pentagon Sözcüsü Steve Waren, 2 bin 500 IŞİD militanının öldürüldüğünü, örgütün Irak'ta ele geçirdiği toprakların 22 bin kilometrekaresinde (yüzde 40'ı), Suriye'de ise 2 bin kilometrekare (yüzde 10'u) gerilediğini kaydetti.

Waren'e göre, özellikle örgütün en büyük gelir kaynağı olan petrol rafinerilerini hedef alan bombardımanlar sayesinde IŞİD'in gelir kaynakları da zayıfladı. Steve Waren, IŞİD'in gelir kaynaklarının yüzde 30 oranında gerilediğini kaydetti. Bu hafta koalisyon güçleri zengin petrol rafinerileri bulunan Musul ve Ramadi'yi bombalamaya devam etti. Saldırılarda örgütün silah kaynakları da yok edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG