Erişilebilirlik

Asgari Ücret 2 bin 324 Lira Olarak Açıklandı


Asgari Ücret 2 bin 324 Lira Olarak Açıklandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılı için asgari ücret rakamını 2 bin 324 lira olarak açıkladı ancak bu rakam talep edilmiş 2 bin 578 liradan daha düşük olunca işçi sendikaları tepki gösterdi.

Bakan Selçuk, işçi ve işveren sendikalarıyla görüşmelerinin ardından ilk toplantısını 2 Aralık’ta yaptıktan sonra bugün son toplantısıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak belirledikleri 2020 yılı asgari ücret rakamını bakanlıkta düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Komisyonda, işçi sendikaları adına Türk-İş Konfederasyonu yetkili konumdaydı, işveren kuruluşları adınaysa Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yetkiliydi.

Selçuk’un ilk toplantıda da “Türkiye’de istihdamda azalmaya yol açacak şekilde bir asgari ücret belirlenmesi” gerektiği yönündeki ifadesiyle işverenler lehine tavır aldığı eleştirisi söz konusuydu. Selçuk bugün de “ekonomik dengeler” gerekçesini dile getirdi. Selçuk, “Asgari ücreti belirlerken bu ücretin etkilemeyeceği tüm ekonomik dengeleri ve aynı zamanda toplumun tüm kesimlerini düşünmemiz gerekmekte. Bu sene de asgari ücret tespit komisyonumuz kararını oy çokluğuyla almış bulunmakta. Asgari ücret rakamlarını da açıklamak istiyorum. Asgari ücret brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmiştir. Zam oranı yüzde 15,03 oldu. Üç çocuklu ve evli biri için asgari ücret 2 bin 479 lira olacak. Tüm işletmelere işçi başına asgari ücret desteği 75 lira olarak devam edecek” dedi. Selçuk’un bu açıklaması itibariyle işçi kesimi tarafından kabul edilmemesine rağmen hükümet ve işveren kesimi kararıyla oy çokluğuyla asgari ücret şekillenmiş oldu.

Geçen yıla kıyasla asgari ücrette net artış 303 lira 80 kuruş olarak gerçekleşti.

Bakan Selçuk, asgari ücretteki artış tablosunu 2002’de AKP’nin ilk hükümet olarak belirlediği asgari ücret ile 2019 yılındaki belirlediği rakamı kıyaslayarak anlattı. Selçuk, “2002 yılında net 184 lirayı, 2019’da 2 bin 20 liraya yükseltmiş olduk. Reel olarak yüzde 142 artış sağlamıştık. Asgari ücreti konuşurken bizim hükümet olarak aldığımız her politikada herkese ulaşmayı da hedeflemekteyiz” ifadesini kullandı.

İşçiler ezilmedikleri görüşüne katılmadı

Selçuk, yıl sonu enflasyon oranı olarak yüzde 12’nin öngörüldüğünü ve bu orandan üç puan artış sağladıklarını kaydederek, “İşçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimiz sözümüzü tutmuş olduk” diye konuştu.

Ancak işçiler adına masadaki yetkili sendika tam tersine belirlenen asgari ücreti yetersiz olarak nitelendirdi.

Yetkili sendika Türk – İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, açlık-yoksulluk ve yaşam maliyeti olarak yaptıkları tespitler ile asgari ücret talebinde bulunduklarını anımsatarak, açıklanan rakamı bunun altında olduğu için kabul edemeyeceklerine işaret etti. Irgat, “Geldiğimiz nokta itibariyle açıkladığınız rakamı işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum. 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en düşük dönemini yaşıyoruz. Bu belirlenen rakamın işçilerimize 10 gün bile yetmeyeceğini düşünüyoruz. Kararınıza katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz” dedi.

Türk-İş Konfederasyonu, bu yıl ilk kez Hak-İş ve DİSK ile birlikte hareket etme kararı almış ve böylece işçi kesimi adına ortak şekilde asgari ücret olarak 2 bin 578 lira talep edilmişti. Türk-İş Genel Sekreteri Ergün Atalay, asgari ücrette zam pazarlığıyla ilgili 2 bin 578 liranın altında pazarlık yapmayacaklarını söylemişti. Bu karar doğrultusunda, Türk- İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat açıklanan rakama itiraz ederek salondan ayrıldı.

Bakan Selçuk ise işçi kesimindeki rahatsızlığa rağmen asgari ücret açıklamasını Twitter hesabı aracılığıyla da kamuoyuna duyurdu. Selçuk, bu asgari ücret ile Türkiye’nin daha mutlu olacağı görüşüyle “Mutlu ve üretken birey, uyumlu aile ve daha müreffeh bir Türkiye hedefimiz doğrultusunda 2020 yılı için geçerli olacak bu asgari ücretin başta çalışanlarımıza, ailelerine ve işverenlerimize, toplumumuzun tüm kesimlerine hayırlı olmasını diliyorum” açıklamasını yaptı.

İşveren kesimi hükümet ile birlikte kabul oy kullanıyor

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise asgari ücret kararını kabul gösterdiklerini kaydederek, “İstihdam için, işsizliği azaltmak için alım gücünü artırmak için istikrarlı işletmeler için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bütçenin üzerinde bir rakam tahsis edildi. Tüm komisyona emekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yasal mevzuat uyarınca her yıl asgari ücret, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyonda hükümet adına masada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yer alırken; işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon sıfatıyla Türk-İş temsil ediyor.

Dolayısıyla hükümet/devlet temsilcisi ile işveren tarafı asgari ücret konusunda anlaştığı takdirde işçi tarafı talebi kabul görmemiş oluyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG