Erişilebilirlik

Asgari Ücret 5500 TL oldu


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Temmuz ayından geçerli olacak yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğunu açıkladı.

İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Burak Akkol ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın da katılımıyla yeni asgari ücreti açıklayan Erdoğan önce zam oranını yüzde 25 olarak açıklasa da sonrasında sözlerini düzelterek artış oranının yüzde 30 olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın açıklaması sonrası aynı masada bulunan Bilgin, Akol ve Atalay’a ‘‘Mutabık mıyız?’’ diye sorduğu Çalışma Bakanı ve TİSK Başkanı’nın ‘‘mutabıkız efendim’’ dediği, Türk-İş Başkanı’nın da önce ‘‘hayırlı olsun’’ ardından da iki kez ‘‘gırtlağımızı sıkmasınlar’’ dediği duyuldu.

Erdoğan: ‘‘Vatandaşlarımızın günlük hayatlarında yaşadığı fahiş fiyat ve enflasyonu asla görmezden gelmedik’’

Cumhurbaşkanı konuşması sırasında geçtiğimiz yılın sonunda yüzde 50 oranında asgari ücret zammının yapıldığını, hükümetin enflasyon artışının neden olduğu refah kaybını telafi etmek için çaba harcadığını söyledi.

Erdoğan, ‘‘Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara karşı yeni bir programı uygulamaktadır. Yeni durumun olumsuz sonuçlarını kurdaki artış ve enflasyon ile yaşadık. Ancak fiyat artışlarının oranları değişik olsa da ekonomik işleyişe ve insanların hayatlarına olan etkisi aynıdır. Enflasyon sadece ülkemizin değil tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. Bizim kendi gerçeklerimiz ve alışkanlıklarımız nedeniyle ülkemizde enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir. Bu anlayış ile dünyadaki her gelişmeyi yakından takip ederken, vatandaşlarımızın çözümleri için çalışıyoruz. 4 yıldır uyguladığımız ekonomik programda öncelikli olarak insanlarımızın işlerini, aşlarını korumak olmuştur. Küresel üretim ve tedarik sistemlerinin çöktüğü bir dönemde Türkiye hem kendi ihtiyaçlarını karşılayan hem de elindekileri herkesle paylaşan bir ülke olarak öne çıkmıştır. Vatandaşlarımızın günlük hayatlarında yaşadığı fahiş fiyat ve enflasyonu asla görmezden gelmedik. Çalışanlar başta olmak üzere her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek adımları devreye aldık’’ dedi.

Türkiye’de yoksulluk sınırı 6 bin 319 lira

Türk-İş üç gün önce açıkladığı ‘‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’’ da dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 6 bin 319 lira, yoksulluk sınırını ise 20 bin 818 lira olarak duyurmuştu.

Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu aynı araştırmasında bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’nin 8 bin 313 lira olduğunu ilan etmişti.

Prof. Aziz Çelik: ‘‘Bu artışla sonbaharda seçim olma ihtimali kesinlikle ortadan kalkmıştır’’

Çalışma ekonomisi uzmanı Profesör Aziz Çelik, asgari ücret artışının beklenenin çok altında kaldığını belirterek bu yetersiz güncellemenin bir erken seçim ihtimalini tamamen ortadan kaldırdığı görüşünü dile getirdi.

VOA Türkçe’ye konuşan Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi, ‘‘Öncelikle şunu düzelteyim. Artış Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi yüzde 30 değil yüzde 29,3. İkinci saptamam şu. Bu artışla sonbaharda seçim olma ihtimali kesinlikle ortadan kalkmıştır. Çünkü kamuoyundaki en iyi beklenti olan 6 bin liraya bile asgari ücret artışında ulaşılamadı. Bakın yılın ilk beş ayında asgari ücretlinin kaybı 1515 lira. Pazartesi günü Haziran ayı enflasyonu açıklanacak ve bu kayıp 1800 liraya ulaşacak. Beklentinin altında bir dokunuş oldu. Bu nedenle dağ fare doğurdu bile denemez. Sadece kamuoyundaki asgari ücret artış baskısı böylelikle giderilmiş oldu. Ama Ekim ayı itibariyle yeni bir artış talebinin gündeme gelmesi kaçınılmaz’’ dedi.

DİSK'in "Asgari Ücret Gerçeği-2022" başlıklı raporuna göre Türkiye'de 10 milyon kişi asgari ücret ve asgari ücretin yüzde 20 üzerinde maaşla çalışıyor. Profesör Aziz Çelik, açıklanan ücretin asgari ücret değil Türkiye’de ortalama ücret olduğunu ifade ediyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG