Erişilebilirlik

ASEAN'da Kuzey Kore Nükleer Sorunu


ASEAN’da Kuzey Kore Nükleer Sorunu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Çin‘in Kuzey Kore’yi nükleer silah programından vazgeçmeye ikna için “kararlı adımlar” attığını söyledi. Kerry, nükleer tehdit konusunu Brunei’de toplanan Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği toplantısında Çin, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanlarıyla ele aldı.

Kuzey Kore’nin nükleer silah programı Brunei’deki kısa adı ASEAN olan Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği toplantısında ana konu oldu.

Kuzey Kore toplantıda Dışişleri Bakanı Pak Ui Chun tarafından temsil edildi.

ASEAN toplantısı Kuzey Kore’nin katıldığı ender uluslararası toplantılardan biri.

Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmeleri yeniden başlatmak için çalışan Çin hükümeti Kore yarımadasında giderek daha göze görünen bir rol oynuyor.

Brunei’deki toplantıda Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se Kuzey Kore’nin nükleer programı sorununu gündeme getirdi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington, Seul, Tokyo ve Pekin’in Pyongyang’ı nükleer programından vazgeçirmeye kararlı olduğunu söyledi: “Dördümüz de Kuzey Kore’nin geleceğinin mutlaka nükleer silahlardan arınmış olması gerektiği konusunda görüşbirliği içindeyiz ve bunu sağlamaya kararlıyız. Çin bunu onlara açıkça anlattı; bu politikayı uygulama konusunda son derece kararlı adımlar attı ve açıklamalar yaptı.”

Çin Dışişleri Bakanı Wang Li, bu konuda iyimser konuştu: “Kuzey Kore şimdiden altılı görüşmelere dönmeye hazır olduğunu resmen açıkladı. Nükleer silahsızlanma hedefine dönmeye hazırlar. Her ülkenin Kuzey Kore ile ilgili görüşü farklı. Bu nedenle aramızda iletişim kurmak ve birlikte çok çaba göstermek zorundayız.”

Ancak American Enterprise Institute adlı araştırma kuruluşu uzmanı Michael Auslin, Obama yönetiminin Kuzey Kore konusunda Çin’i kullanma yaklaşımını doğru bulmuyor: “Bence Kerry’nin iki yönlü yaklaşımı, Çin’i olaya katma ve gerçekten nükleer silahsızlanmaya odaklanmaksa bundan hemen vazgeçmesi iyi olur. Çünkü boşuna dört yıl harcayacak.”

Auslin’e göre Pekin; Washington, Seoul ve Tokyo’yu Kuzey Kore konusunda kuşkuya düşürerek bundan yarar sağlıyor: “Çin saldırgan, ne yapacağı belli olmayan, nükleer silaha sahip ancak henüz tümüyle kontroldan çıkmamış bir rejimin bulunduğu bölünmüş bir Kore yarımadası istiyor. Böyle bir rejim Amerika, Güney Kore ve Japonya’yı zor durumda bırakır.”

Kuzey Koreli nükleer görüşmecilerin gelecek hafta Moskova’da üst düzey Rus yetkililerle biraraya gelmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG