Erişilebilirlik

ASEAN Zirvesi Çin'e Yaradı


Başkan Barack Obama’nın federal hükümetin kapatılması yüzünden iptal edip gitmediği Güneydoğu Asya Ülkeleri Zirvesi’nin (ASEAN) yıldızı Çin oldu.

Brunei’deki zirveye katılan Çin Başbakanı Li Keqiang, Pekin’in bölge ülkeleriyle ilişkilerini arttıracağını söyledi, yatırımları arttırma sözü verdi.

Li, Çin’in bölge ülkeleriyle yaşadığı münhasır ekonomik alanlar sorunuyla ilgili olarak da daha uzlaşmacı bir ton kullandı, bölgede zengin kaynaklara sahip olduğuna inanılan sularla ilgili hak anlaşmazlıklarının görüşmeler yoluyla çözülebileceğine inandığını söyledi.

Asya ülkelerine yapacağı bir dizi ziyareti iç siyasetteki gelişmeler yüzünden iptal eden Başkan Obama’nın yerine bu ziyaretleri Dışişleri Bakanı John Kerry gerçekleştiriyor. ASEAN üyesi 10 ülkenin liderleriyle bir araya gelen Kerry, Obama’nın yokluğundan dolayı özür diledi, Başkan’ın yokluğunun tamamen iç siyasi nedenlerden kaynaklandığı yönünde güvence vermeye çalıştı.

Kerry ayrıca Amerika’nın Güneydoğu Asya ülkeleriyle uzun yıllardır sürdürdüğü ilişkilere bağlı olduğu yönünde Obama’nın güvencesini iletti. Amerika Dışişleri Bakanı, Washington’un ASEAN ülkeleriyle güvenlik, ekonomi ve toplumsal ilişkilerini güçlendirmesinin, Obama’nın Asya politikasını “yeniden dengeleme” hedefinin önemli bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

ABD-Çin ilişkileri tartışıldı

Dışişleri Bakanı Kerry, ziyaret ettiği ülkelerde Obama’nın önceden planladığı şekilde devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmeyi planlıyor. Kerry’nin görüşeceği liderler arasında Burma Devlet Başkanı Thein Sein de bulunuyor.

Kerry ASEAN zirvesi dışında Çin Başbakanı Li’yle ikili sorunları ele aldı. Li, Çin’in Washington tarafından artık “gelişmekte olan ülkeler statüsünde” görülmek istemediğini açıkladı.

ASEAN üyesi dört ülke Çin’le münhasır ekonomik bölgeler konusunda sorunlar yaşıyor. Kerry ise, bu sorunların çözümü için yürürlüğe girmesi uzun süredir geciktirilen, bağlayıcı Davranış Kuralları’nı kabul etmesi için Çin’e baskı yapıyor. Bir Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Kerry’nin “Amerika’nın hukuk ilkesi, anlaşmazlıkların barışçıl yoldan çözümü, seyrüsefer özgürlüğü ve engelsiz hukuki ticaret ilkesi savunucusu” rollerini öne çıkaracağını söyledi.

Çin, denizcilik sorunlarıyla ilgili sorunları ASEAN gibi çok uluslu toplantılarda görüşmekten öte ikili olarak görüşmeyi tercih ediyor. İkili görüşmelerse askeri ve ekonomik açıdan dünyanın en büyük güçlerinden biri olan Çin’e diğer ülkeler karşısında daha fazla avantaj sağlıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG