Erişilebilirlik

9 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Türkiye'nin dış politikası, Avrupa ve Amerika'nın yapması gereken mali reformlar, ünlü gazeteci Helen Thomas'ın İsrail aleyhtarı açıklamaları nedeniyle görevinden ayrılması bugünkü yorumlarda öne çıkan konular arasında

New York Times Türkiye’nin dış politikasındaki değişikliğin Washington’la görüş ayrılıklarını artırdığını yazıyor. Sabrina Tavernise imzalı haberde, şu ifadeler kullanılıyor:

9 Haziran Amerikan Basınından Özetler
9 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Türkiye’nin dış politikasındaki değişim, Başbakan Erdoğan’ı Arap dünyasında bir kahraman haline getiriyor. Ancak bu değişim, Amerika’nın bölgede en fazla önem verdiği iki konuya, İran’ın nükleer programı ve İsrail-Filistin barış sürecine yaklaşımına açıkça meydan okuyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni politikanın temelinde ekonomik ilişkilerin yattığını söylüyor. Ancak bu vizyon, Türkiye’nin Rusya’dan sonra en büyük enerji kaynağı olan İran konusunda Amerika ile sürtüşmeye neden oluyor. Başbakan Erdoğan’ın İsrail’le yaşadığı çatışma ise, Washington’daki alarm zillerinin en yüksek sesle çalmasına neden oldu. Birçok Amerikalı, Erdoğan’ın ateşli konuşmalarını sadece Avrupa Birliği üyeliğinden vazgeçmenin değil, aynı zamanda Batı’nın İslamcı rakipleriyle yakınlaşmanın işareti olarak görüyor.”

Washington Times Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerginliğin Amerika’daki Yahudi lobisini de etkilediğini kaydediyor. Haberde, Yahudi lobisinin Türkiye’ye destek vermekten vazgeçtiği belirtiliyor:

9 Haziran Amerikan Basınından Özetler
9 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Yardım filosu, İsrail’in Türkiye ile 20 yıldır sürdürdüğü stratejik ortaklığın ve Washington’daki İsrail yanlısı lobinin bu ortaklık nedeniyle Türkiye’ye verdiği desteğin bitişini sembolize ediyor. Laik bir anayasaya sahip olan Türkiye, İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülkeydi. Ancak İslamcılık nedeniyle kapatılan partilerin unsurlarına dayanan AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte 2000’li yılların başında iki ülkenin ilişkileri bozulmaya başladı. Bugün, Amerikan Yahudi toplumu Türkiye için bir kazanç olmaktan çıkarak, Washington’daki Türk çıkarlarının güçlü bir düşmanı haline geliyor.”

Los Angeles Times kıdemli Beyaz Saray muhabiri Helen Thomas’ın İsrail aleyhtarı açıklaması sonrasında görevinden ayrıldığını hatırlatıyor. Gazete, bu kadar deneyimli bir gazeteci için böyle bir sonu üzücü buluyor:

9 Haziran Amerikan Basınından Özetler
9 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Sözünü sakınmayan, huysuz, tartışmayı seven birisi… Beyaz Saray muhabirlerinin en saygın isimlerinden biri olan Helen Thomas, yıllardır bu sıfatlarla anılıyordu. Ancak yaklaşık 50 yıldır görev yapan ve on başkan gören Thomas’ın kariyeri, İsrail-Filistin ilişkileriyle ilgili bir soruya verdiği korkunç bir cevapla sona erdi. Kararlı ve azimli çalışmasıyla Amerika’nın iktidar merkezinde, kadın gazetecilerin önündeki engelleri yıkan birisi için bu, üzücü bir sondur. Eğer Thomas, görünmez engelleri yıkmasıyla değil de, sadece İsrail aleyhindeki saldırgan ifadeleriyle hatırlanırsa, bu büyük bir talihsizlik olur.”

Christian Science Monitor Avrupa’daki ekonomik krizin yapısal reformlar konusunda ciddi bir çabaya yol açtığını vurguluyor. Gazete, Obama’nın işinin bu konuda Avrupalı liderlere göre daha zor olduğunu belirtiyor:

9 Haziran Amerikan Basınından Özetler
9 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Finans piyasalarındaki gelişmeler ve Euro’nun hızla değer kaybetmesi, Avrupa ülkelerini kozmetik değişikliklerden daha fazlasını yapmaya zorluyor. Yürütme ile parlamentonun çoğunluğunun aynı partiden olmasına olanak tanıyan parlamenter hükümet biçimleri, bu ülkelerin acı verici yapısal reformları Amerika’ya kıyasla daha kolay uygulamasına olanak sağlıyor. Senato’da nitelikli çoğunluğu kaybeden Obama’nın ise, Kasım ayındaki seçimlerden sonra Cumhuriyetçilerin daha da güçleneceği bir Kongre ile çalışması gerekecek. Avrupa’da hükümetler, kendi kamuoylarını acı reformlara hazırlıyorlar. Amerika’da ise bütçe açıklarının kontrol altına alınması talebi, kamuoyundan geliyor. Muhtemelen seçmenler, Kongre üyelerine tasarruf yöntemlerini öğretecekler.”

XS
SM
MD
LG