Erişilebilirlik

8 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times, korumacı politikaların giderek öne çıktığı bir dönemde Amerika’nın serbest ticareti savunmasının büyük önem taşıdığını yazıyor. Gazete Güney Kore, Kolombiya ve Panama ile imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının onaylanması çağrısında bulunuyor:

“Bu anlaşmaların onaylanması sembolik olarak da büyük önem taşıyor. 2009’daki çöküşün ardından küresel ticaret yeniden rayına oturuyor. Ancak ticari engeller, yüksek ve adil olmayan ihracat sübvansiyonları gibi korumacı uygulamalar da artıyor. Washington’da Kongre üyeleri, para biriminin değeriyle ilgili spekülasyon yaptığı için Çin’in cezalandırılmasını istiyorlar. Doların değer kaybetmesi diğer ülkelerde korumacı eğilimleri güçlendiriyor. Bir zamanlar serbest ticaretin öncülüğünü yapan Amerika’nın sadece korumacı uygulamalardan kaçınması yetmez. Amerika’nın dünyanın her tarafından yükselen korumacı anlayışlara karşı koyması ve dünya ekonomisinin düzelmesi için serbest ticaretin şart olduğunu vurgulaması gerekir.”

Washington Post, bütçe açığının sadece kamu harcamalarının azaltılmasıyla çözülemeyeceğini savunuyor. Gazete, kamu gelirlerinin artırılması için vergilerin de yükseltilmesi gerektiğini vurguluyor:

“Cumhuriyetçiler, Amerika’nın mali sorununun vergilerin düşük olmasından değil, harcamaların yüksek olmasından kaynaklandığını söylerler. Bu görüşe göre, devlet harcamaları mevcut gelirle sürdürülebilecek ölçüde azaltılmalıdır. Ancak hangi harcamalardan kesinti yapılacağı konusuna girince mesele karmaşık hale gelir. Aslında Amerika’nın hem harcamalarını azaltması hem de gelirlerini arttırması gerekiyor. Vergiler arttırılmazsa, devletin siyasi açıdan düşünülemeyecek ölçüde küçülmesi kaçınılmaz olacaktır. Sadece harcamaları düşürerek ülkenin mali sorunlarını çözmek teorik olarak mümkün görünüyor. Ancak böyle bir anlayış, bu anlayışta ısrarcı olanların düşündüğünden çok daha fazla özveri gerektirecek ve sıkıntıya yol açacaktır.”

Boston Globe, Fannie Mae ve Freddie Mac’in yıllarca Amerikan konut sektöründe önemli bir rol oynadığını hatırlatıyor. Gazete, bu iki kurumun geleceği hakkında aceleci kararlardan kaçınılması çağrısında bulunuyor:

“Fannie Mae ve Freddie Mac zamanla, en azından şimdiki biçimleriyle varlıklarına son vermelidir. Ancak asıl mesele bu kurumların yavaşça yok olmasını sağlamaktır. Her iki kurum da Amerika’nın gayrimenkul sektöründe öylesine büyük önem taşıyor ki, hızla özelleştirilmeleri düzelmeye başlayan ekonomiyi yeniden durgunluğa sürükleyebilir. Şimdilik sorunlu konut kredilerine devletin bir ölçüde destek vermesi kaçınılmaz görünüyor. Ancak ekonomi yeniden sağlığına kavuşunca devletin etkisinden bağımsız bir konut kredisi sistemi geliştirmek daha zararsız olacaktır.”

USA Today, sağlık reformunun iptalini öncelikli bir siyasi hedef olarak belirleyen Cumhuriyetçileri eleştiriyor. Gazete, bu girişimin başarılı olması halinde ülkeyi geri götüreceğini öne sürüyor:

“Kongre’nin önünde sanki istihdam ve vergiler gibi önemli sorunlar yokmuşçasına Cumhuriyetçi liderler sağlık reformunun iptal edilmesini öncelikli bir siyasi hedef olarak belirlediler. Bu, büyük bir zaman ve enerji kaybı olacaktır. Pratik açıdan baktığımızda, 2013’ten önce reformun iptal edilmesi mümkün değil. Meselenin özü açısından baktığımızda ise, reformun iptali Amerika’yı kabul edilemez bir duruma geri götürecektir. Bitmek bilmeyen bir mevzi savaşında siyasi çıkarlar elde etmeye çalışmak yerine reform yasalarının daha da geliştirilmesi için her iki partinin de üzerinde uzlaşabileceği çözümler aramak çok daha doğru olacaktır.”

XS
SM
MD
LG