Erişilebilirlik

8 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Adalet Bakanı Eric Holder’ın terör zanlılarının sorgulanmasını düzenleyecek bir yasa çıkartma vaadinde bulunduğunu hatırlatıyor. Ancak gazete, bu vaadin yerine getirilmediğini de vurguluyor:

“Holder, terör zanlılarının sorgulanmasında hükümete daha fazla esneklik sağlamak amacıyla Kongre’yle birlikte çalışacağını söylemişti. Bu esnekliğin içinde zanlıların mahkemeye çıkartılmadan önce daha uzun süre sorgulanması da vardı. Holder, olası istismarlara karşı bu uygulamanın bir hâkim denetiminde yapılmasını da önermişti. Bu düzenleme hükümetin hem yakın tehditleri bertaraf etmesine hem de terör örgütlerini çökertecek bilgiler edinmesine yarayacaktı. Ancak bu makul ve ölçülü düşünce, bir sonuca ulaşmadı. Holder, ara seçimlerden sonra bu düşüncesini yeniden gündeme getirmelidir.”

USA Today, yapılan bir araştırma sonucuna göre, federal savcıların en az 201 ceza davasında etik ve yasal kuralları çiğnediğini belirtiyor. Gazete, yargının denetiminde yaşanan sıkıntılara dikkat çekiyor:

“Savcılar, insanların hayatını mahvedebilecek yetkilere sahipler. Bu da etik kurallara fazla bağlı olmayan savcıların tembellik, beceriksizlik, hırs veya başka bir nedenden dolayı yetkilerini istismar etmelerini mümkün kılıyor. Bunun nedeni, bu tür savcıları istihdam eden kurumun çürümüşlüğü değil, olası istismarlara karşı yeterince teyakkuzda olmamasıdır. Adalete zarar veren bu tür savcıların üzerine titreyen bir hukuk sisteminin varlığı, sorunu daha da karmaşık hale getirmektedir. Tıpkı uçak kazaları gibi, savcıların görevlerini istismarına da ender rastlanıyor. Ancak bu tür olaylar yaşandığında, yapılacak şey bunları önemsiz göstermek değil; gerekli araştırmayı yapmak, sorumluları belirlemek ve sistemi daha da geliştirmenin yollarını bulmaktır.”

New York Times, Amerika’nın 1940’lı yıllarda Guatemala’da yüzlerce kişiye bilinçli olarak cinsel hastalık bulaştırmasını kabul edilemez buluyor. Gazete, geçen hafta ortaya çıkan bu skandalın ardından Obama yönetiminin harekete geçtiğini vurguluyor:

“Sorumluluğun büyük bir kısmı, araştırmayı finanse eden Amerikan hükümetinin omuzlarındadır. Ancak, bu araştırma Guatemala’nın en önemli zührevi hastalıklar uzmanıyla ve Guatemala’daki birçok bakanlığın ve kurumun işbirliğiyle gerçekleştirildi. Obama yönetimi, İlaç Enstitüsü’nden olayı araştırmasını isteyeceğini açıkladı. Başkana bağlı bir biyoetik komisyonu, bütün dünyadaki insanlı deneylerin katı etik kurallar çerçevesinde yapılmasını güvence altına alacak yöntemler önerecek. Guatemala hükümeti de ayrıca bir soruşturma başlatmayı planlıyor. Amerika, bu deneyin kurbanları arasında yaşayanlar varsa, onlara tazminat ödemelidir. Ayrıca Guatemala’daki etik sağlık projelerine de destek vermelidir.”

Los Angeles Times, California Kongresi ile Vali Schwarzenneger’in üzerinde uzlaştığı eyalet bütçesinin hiç gerçekçi olmadığını savunuyor. Gazete, mevcut koşullar altında daha iyi bir bütçe hazırlanamayacağını da öne sürüyor:

“Bütçenin hazırlanması süreci, Demokratların ve Cumhuriyetçilerin, eyaletin içinde bulunduğu mali sıkıntıyı kullanarak diğer tarafı teslim olmaya zorladıkları bir dönem oldu. Kongre üyeleri eyalet bütçesindeki giderek büyüyen açığı kapatmak için gereken kapsamlı değişiklikleri yapmaya yanaşmadıkları için uydurma bir bütçeyi bile kabul eder hale geldik. Üzerinde uzlaşmaya varılan bütçe tasarısı, muhtemelen sonuç vermeyecek bir takım manevralar içeriyor. Ve sonuçta 2011 başında bütçeye milyarlarca dolarlık yama gerekecek. Bu bütçe, seçim yatırımı mantığıyla davranmanın eyaletin mali sorunlarını nasıl daha da ağırlaştırdığının yeni bir örneğidir.”

XS
SM
MD
LG