Erişilebilirlik

7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Orta Avrupa ve Kafkasya gezisini bölge ülkeleriyle ilişkileri güçlendirme çabası olarak yorumluyor

New York Times İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Başkan Barack Obama’nın uzun bir aradan sonra samimi pozlar verdiklerini belirtiyor. Ancak gazete Netanyahu’nın İsrail-Filistin sorununa yaklaşımına şüpheyle bakıyor:

7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler

“Netanyahu barış görüşmelerinde ilerleme sağlanması için ne tür somut adımlar atacağı konusuna değinmedi. Obama’nın aksine, İsrail Başbakanı iki devletli çözümü açıkça dile getirmedi. Obama, Filistinlilerle yapılacak barışın İsrail’in uzun vadeli güvenliği, demokrasisinin sağlığı ve uluslararası itibarı açısından şart olduğuna Netanyahu’yu ikna etmek için baskı yapmayı sürdürmelidir. Basın toplantısında Netanyahu, Obama’yı İsrail’e davet etti ve Obama da bu davete olumlu yaklaştı. Obama, İsrail’e gitmeli ve barış anlaşması için adım atmanın niçin hem İsrail’in hem de Amerika’nın çıkarlarına uygun olduğunu İsrail halkına doğrudan anlatmalıdır.”

Christian Science Monitor Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın sürpriz Irak ziyaretinde Iraklı liderleri bir an önce yeni hükümeti kurmaları konusunda uyardığını belirtiyor. Gazete, Biden’ın ziyaretini şu ifadelerle yorumluyor:

7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler

“Irak’ta kişisel ve mezhepsel çıkarlar politikaya egemen olmuş durumda. Başbakan Nuri El Maliki ve eski başbakan İyad Allavi’nin yanı sıra Kürtler de siyasi pazarlığın perde arkası aktörleri arasında yer alıyor. Bütün bu gruplar, Biden’ın ve daha da önemlisi kendi vatandaşlarının çağrısına kulak vermelidir. Eğer bu aktörler, Irak’ın çıkarlarını kendi çıkarlarının önüne koyarak iktidarın paylaşılmasını sağlayacak bir uzlaşmaya varabilirlerse, Amerika’nın uzun vadeli desteğini de alma ihtimalleri artacaktır.”

Washington Post Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Orta Avrupa ve Kafkasya gezisini bölge ülkeleriyle ilişkileri güçlendirme çabası olarak yorumluyor. Ancak gazete, Clinton’ın insan hakları konusundaki tavrını da eleştiriyor:

7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler

“Clinton, baskıcı bir rejim tarafından yönetilen ve stratejik açıdan önemli bir enerji üreticisi olan Azerbaycan’ı ziyareti sırasında, sivil toplum örgütleri ile yaptığı toplantıda, tutuklanan iki blogcu’yu örnek göstererek insan hakları ihlallerini gündeme getirdi. Ancak düzenlediği basın toplantısında Azerbaycan’ın insan hakları siciliyle ilgili bir soruya, ‘Azerbaycan’da büyük bir ilerleme olduğuna inanıyoruz’ diyerek İlham Aliyev yönetiminin hak etmediği bir ifade kullandı. Ancak Azeri bir gazetecinin de hatırlattığı gibi insan hakları örgütleri tam tersini düşünüyor. Clinton’ın dost bir yönetimi öven bu sözleri anlaşılabilir. Ancak gerekçesi ne olursa olsun dürüst olmama pahasına böyle bir ifade kullanılmamalıdır.”

USA Today Obama yönetiminin, çıkardığı göçmenlik yasası nedeniyle Arizona eyaletine dava açmasını seçim yatırımı olarak yorumluyor. Gazete, yönetimi bir an önce kapsamlı bir göçmenlik reformu yapmaya çağırıyor:

7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler
7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler

“Açılan dava, Obama yönetiminin kendini haklı hissetmesine, bir şeyler yapıyor görünmesine ve Kasım ayındaki seçimler öncesinde Latin kökenli seçmenlere hoş görünmesine yarayabilir. Ancak bu dava, Obama’nın geçen hafta dile getirdiği kapsamlı göçmenlik reformu konusunda bir adım atılmasını sağlamayacaktır. Göçmenlik sorununun büyümesinin en büyük nedeni, federal yönetimin sorumsuzluğu ve çözüm konusundaki isteksizliğidir. Bu nedenle açılan dava zamansız ve boş yere gerginliği artıracak bir adımdır. Federal politikaların başarısızlığının sonuçlarıyla mücadele edenlere saldırmak yerine, bu konuda bir uzlaşma sağlanması için çaba harcamak ülkeye daha fazla faydalı olacaktır.”

XS
SM
MD
LG