Erişilebilirlik

7 Nisan Dünya Sağlık Günü'nde Yaşlı Nüfus Gündemde


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Sağlık Günü mesajında, "sağlıklı yaşlanmak herkesin hakkıdır" dedi

7 Nisan Dünya Sağlık Günü. Birleşmiş Milletler bu günde yaşlıların sağlığına ağırlık veriyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, sağlıklı yaşlanmanın herkesin hakkı olduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Genel Sekreter, Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, 1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluş günü olan 7 Nisan'ı her yıl Dünya Sağlık Günü olarak kutladıklarını hatırlattı. BM Genel Sekreteri, Dünya Sağlık Günü'nün bu yılki temasının "Sağlıklı yaşam ömre ömür katar" olduğunu, böylece sağlıklı bir yaşam tarzının insanın ileri yaşlarda da dinç ve üretken olmasını sağladığı mesajı vermek istediklerini vurguladı.


Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, geçen yüzyılın ortalarında dünyada 80 yaşın üüstündeki nüfus, 14 milyondu. 2050'ye kadar bu sayının 400 milyona çıkması bekleniyor. 80 yaşın üstündeki kişilerin 100 milyonu Çin'de yaşıyor olacak. Önümüzdeki beş yıl içinde tarihte ilk kez 65 yaşın üzerindeki kişilerin sayısı, 5 yaşın altındaki çocukların sayısını geçecek.

Dünya nüfusunun yaşındaki bu çok büyük değişikliğin ekonomik ve sosyal gelişme ile yakından ilişkili olduğunu belirten BM Genel Sekreteri Ban, halk sağlığı alanındaki başarılar sonucu çocuk ölümlerinin azaltıldığını, yetişkinlerin sağlıklı yaşam koşullarına ulaşmaları sonucu artık insanların dünyanın birçok yerinde daha uzun yaşadığını söyledi. Ban, "Yüksek gelir seviyesine sahip birçok ülke hızla yaşlanan nüfusla karşı karşıya kalmaya başladı bile. Gelecek yıllarda birçok alt ve orta gelir seviyesindeki ülke de yaşlı nüfuslarında ciddi artışlarla karşılaşacak" dedi.


"İnsanların yaşam sürelerinin uzamış olması hepimizi mutlu eden bir gelişme" diyen Ban, yaşlıların, ailenin bir bireyi, çalışma hayatının aktif bir üyesi ve gönüllü faaliyetlere katılan kişiler olarak topluma birçok değerli katkılarda bulunduğunu belirtti. Ban, "Yaşadıkları süre içinde edindikleri tecrübe onları toplumda özel bir konuma getiriyor" dedi.

Bunun yanında, yaşlı nüfusun artmasının sağlık hizmetlerine ve sosyal güvenlik sistemine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkardığına dikkati çeken Genel Sekreter, dünyada yaşlıların karşı karşıya kaldığı sağlık sorunlarının en başında bulaşıcı olmayan hastalıkların geldiğini belirtti. Ban, ölümlerin en çok kalp hastalıkları ve inme nedeniyle yaşandığını, görme kaybı ve bunamanın ise engellik hali yaratan unsurların başında geldiğini söyledi. Ban, "Düşük gelir seviyesine sahip ülkelerde bu tip hastalıklara yakalanma riski üst düzey gelir seviyesine sahip ülkelerden iki ila üç kat daha fazla. Bu hastalıklar yaşlıların değil, ailelerinin ve toplumun tamamının karşı karşıya olduğu bir sorun" dedi.


Az gelişmiş ülkelerin günümüzde karşı karşıya kalınan sorunlarla bile başa çıkabilecek altyapıya sahip olmadığını belirten Ban, herşeye rağmen hükümetlerin, yaşlıların sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmelerini sağlayabilmek için uygulayabileceği kolay ve ekonomik çözümlerin mevcut olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti. Ban, sağlıklı yaşlanma sürecine yatırım yapan ülkelerin, bunun karşılığında tüm toplum için sosyal ve ekonomik kazanç sağladığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, hükümetlere, sivil topluma ve özel sektöre herkesin sağlıklı bir şekilde yaşlanma imkanına sahip olması için çaba harcamaları çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG