Erişilebilirlik

7 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Obama'nın nükleer silahlar konusundaki yeni politikasını olumlu bir adım olarak değerlendirirken, USA Today de Perşembe günü imzalanacak START anlaşmasının ABD-Rusya ilişkilerinde yeni bir dönem başlatacağını yazıyor

New York Times Obama’nın yeni nükleer silah politikasını, doğru yönde atılmış önemli bir adım olarak görüyor. Gazete, muhaliflerin Obama’yı Amerika’yı zayıflatmakla suçlayacağı öngörüsünde de bulunuyor:

7 Nisan Amerikan Basınından Özetler
7 Nisan Amerikan Basınından Özetler


“Obama, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya vizyonunu, çok etkileyici bir biçimde dile getirdi. Elbette bu, Obama’nın başkanlığı süresi içinde, hatta daha sonraki yıllarda da ulaşılabilecek bir hedef değil. Ancak Obama, çok tehlikeli bir dönemde, dünyayı daha güvenli bir hale getirmek için önemli adımlar atıyor. İran, Kuzey Kore ve diğer ülkelerin nükleer silahlanma çabalarını önleme noktasında Amerika’nın inandırıcılığını artırıyor. Obama’nın yeni nükleer politikasındaki bütün önlemlere rağmen, muhalifleri susturması beklenmemeli. Özellikle Rusya’yla imzalanacak yeni START antlaşmasının ve nükleer silah deneme yasağı antlaşmasının Kongre’den onaylanma sürecinde muhalifler seslerini yükselteceklerdir. Ancak Obama’nın çok haklı gerekçeleri var ve bu nedenle gelecek baskılara direnmelidir.”

USA Today Perşembe günü imzalanacak START antlaşması ile Rus-Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacağını yazıyor. Ancak gazete, bu konudaki iyimserliğini ihtiyatlı bir yaklaşımla sunuyor:

7 Nisan Amerikan Basınından Özetler
7 Nisan Amerikan Basınından Özetler


“Amerika gibi Rusya da İran’ın nükleer silah sahibi olmasını istemiyor. Ancak bir yandan da İran’la ticaret yapıyor. Rusya ayrıca, olası bir Tahran-Washington yakınlaşmasını, bölgesel çıkarlarına tehdit olarak görecektir. Kremlin, Beyaz Saray gibi, cihat yanlısı teröristlerle mücadele ediyor. Ancak Rusya, Amerika’nın zengin fosil yakıtlara sahip olan Orta Asya’ya açılan kapı niteliğindeki Afganistan’da çok fazla etkili olmasını istemez. Kısa süre öncesine kadar sisle kaplı olan Rus-Amerikan ilişkileri son dönemde yumuşadı. Ancak bundan sonraki süreç de düz bir çizgide kolayca ilerlemeyecek. Dolayısıyla beklentiler de mütevazı olmalı.”

Boston Globe, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’yi yolsuzlukla mücadelede yetersiz kalmak ve Batı karşıtlığını artırmakla suçluyor. Gazete, Karzai’nin bu tavrının Taleban’a yaradığını savunuyor :

7 Nisan Amerikan Basınından Özetler
7 Nisan Amerikan Basınından Özetler


“Obama’nın önünde Karzai’ye yönelik baskıyı artırmaktan başka bir seçenek yok. Bu arada Afganistan’daki Amerikalı komutanlar da, Karzai’nin yolsuzluğa bulaşmış merkezi hükümeti yerine, yerel yöneticilerle çalışmaya ağırlık vermelidir. Obama ve Karzai 12 Mayıs’ta Beyaz Saray’da bir araya gelecek. Bu görüşmede Obama Karzai’ye, Amerika’nın Afganistan’da Taleban’ın işbaşına gelmesini önlemek dışında bir amacı olmadığını, Karzai’nin kendi yönetimini temizleyerek bu mücadeleye katkı verebileceğini, Afganistan’daki Amerikan ve NATO güçlerinin Karzai’ye değil, Karzai’nin bu güçlere dayandığını söylemelidir.”

Washington Post Batı Virginia eyaletindeki bir kömür madeninde meydana gelen patlamada 25 kişinin öldüğünü hatırlatıyor. Gazete, maden şirketinin geçen ay yapılan güvenlik denetiminden olumsuz not aldığını da vurguluyor:

7 Nisan Amerikan Basınından Özetler
7 Nisan Amerikan Basınından Özetler


“Patlamanın meydana geldiği madenin sahibi olan Massey Energy şirketi, Amerika’nın dördüncü büyük kömür üreticisi. Şirket 2005 yılından Pazartesi gününe kadar güvenlik kurallarını 1342 kez ihlal ettiği için 1,89 milyon Dolar’lık cezaya çarptırıldı. Yetkililer, bu patlamanın nedenlerini ortaya çıkarmalı ve eğer güvenlik kuralları ihlal edildiyse, bunun sorumluları hesap vermelidir. Kömür madenciliği tehlikeli bir iştir. Ancak bu, madenlerin güvenli bir biçimde işletilemeyeceği anlamına gelmez

XS
SM
MD
LG