Erişilebilirlik

7 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Türkiye’nin İslam dünyasıyla ilişkilerini geliştirmesinin hem ülke içinde hem de Batı’da kaygılara yol açtığın yazıyor. Haberde, “Türkiye Batı’dan uzaklaşıyor mu?” sorusuna şu cevap veriliyor:

“Bazı uzmanlar bu soruyu çok kolaycı buluyorlar. NATO üyesi olan bu ülkenin, büyüyen ekonomisi ve kendine güvenen liderleriyle, daha bağımsız bir dış politika izleyerek bölgesel bir güç haline geldiğini söylüyorlar. Türk liderler, yeni dış politikalarına ‘komşularla sıfır problem’ adını veriyorlar. Bu yeni politika, bir yanıyla da ticari ilişkilerin genişletilmesine dayanıyor. Türkiye’nin hırslı liderleri giderek artan bölgesel etkinliklerinden güç alarak, küresel düzeyde de daha büyük bir rol oynamak istiyorlar. Ancak izlediği yeni bağımsız dış politikaya rağmen, Türkiye hala güçlü biçimde Batı’ya bağlı… Avrupa Birliği hala Türkiye’nin en büyük pazarı… Ve Türk askerleri, NATO’nun Afganistan operasyonlarında önemli bir rol oynuyor.”

Washington Times İsrail’in yardım filosuna düzenlediği baskının sanılandan daha büyük etkileri olacağı görüşüne yer veriyor. Sol Sanders imzalı makalede, olası gelişmelere ilişkin şu yorumlar yapılıyor:

“Yardım filosunun Türk hükümetinin bilgisi veya katkısıyla yola çıkması, sadece Ankara’nın rolüne ilişkin şüphe uyandırmakla kalmıyor, diğer Müslüman toplumların hızla modernleşmesi konusundaki beklentilerin de sorgulanmasına yol açıyor. NATO’nun önemli üyelerinden biri olan Türkiye’nin bölgesel hegemonya kurmak için İran, Rusya, Suriye ve diğer şüpheli yönetimlere kur yapması, ittifakın doğu kanadının çökmesi ihtimalini içinde barındırıyor. Radikalizmin giderek artması ve reform yanlısı güçlü bir liderliğin ortaya çıkmaması, Obama’nın İslam dünyasına ulaşma çabasının açıkça başarısız olduğunu gösteriyor.”

New York Times Nisan ayında 29 madencinin öldüğü kazadan sonra sürdürülen soruşturmanın madenlerdeki güvenlik önlemlerinin yetersizliğini ortaya koyduğunu belirtiyor. Gazete, yetkilileri bu konuda harekete geçmeye çağırıyor:

“Güvenlik önlemleri konusunda ciddi eksiklikleri bulunan firmalar, ağrı para cezalarından veya kapatılma tehdidinden kurtulmak için, bazen yıllarca süren temyiz yöntemine başvuruyorlar. Başkan Obama, bu sorunu çözmek için hemen gereken talimatları vermelidir. Ayrıca Kongre de, daha fazla temyiz hakiminin işbaşı yapması için gerekli kaynağı sağlamalıdır. Kongre ayrıca, madencilik şirketlerinin güvenlik ihlalleriyle ilgili sicillerini hissedarlarına açıklamalarını da zorunlu hale getirmelidir. Beyaz Saray ve Kongre, yeni bir trajediyi beklemek yerine madenleri daha güvenli hale getirmek için hemen şimdi çalışmaya başlamalıdır.”

USA Today Amerika’da satılan diyet ürünlerinin büyük bir kısmında zehirli katkı maddeleri bulunduğuna dikkat çekiyor. Gazete, bunun toplum sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor:

“Senato’nun bu ay içinde gıda güvenliği ile ilgili önemli bir tasarıyı ele alması bekleniyor. Reformcular, katkı maddesi üreticilerinin her yıl Gıda ve İlaç Dairesi’ne kayıt yaptırmasının zorunlu hale gelmesini ve Daire’ye tehlikeli olduğundan şüphe edilen katkı maddelerini geri çağrıma yetkisi verilmesini istiyorlar. Ancak bu talepler, yılda 25 milyar dolarlık bir pazara sahip olan katkı maddesi sektörü tarafından sert tepkiler alıyor. Şimdi Kongre üyeleri önemli bir sınavla karşı karşıya… Seçmenlerinin sağlıklarını mı koruyacaklar yoksa siyasi açıdan güçlü olan katkı maddesi sektörünün çıkarlarını mı koruyacaklar? Son yıllarda yaşanan ve tüketicileri ilgilendiren skandallar aslında hangisinin doğru bir tercih olacağını açıkça gösteriyor.”

XS
SM
MD
LG